1. Разширените вени: патология или начин на живот. - Д-р Валерия Евтимова

2. Аконит (посечена трева, самакитка) - Aconitum napellus. - Д-р Валерия Евтимова

3. ДНК диагностиката е процес на ралното бъдеще - Д-р Валерия Евтимова

4. Кошмарът косопад. - Д-р Валерия Евтимова

5. На прага на голямо откритие сме. - Д-р Валерия Евтимова

6. Йод. - Д-р Валерия Евтимова

7. В рожденната дата е кодиран пътят ни. - Донка Димова

8. Някои маски. - Д-р Валерия Евтимова

9. Любимият сезон "рисува" характера ви. - Д-р Валерия Евтимова

10. Свръхсъзнание. - Д-р Валерия Евтимова


Разширените вени: патология или начин на живот.

Д-р Валерия Евтимова

Според психолозите варикозно разширените вени са тясно свързани с начина на живот на човека.
А начина си на живот ние определяме сами.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВАРИКОЗАТА? Най-често обръщаме внимание на тази болест, когато тя засяга краката ни. Но варикозно разширените вени могат да се проявят и в други зони. Варикозна болест има и когато се увеличи диаметърът на вените и се намали еластичността на венозните стени. При това настъпва застой на кръвта, влошава се подхранването на тъканите на близките органи и снабдяването с кислород на целия организъм. Заболяването на вените по принцип се съпровожда с тежест в увредената зона и чувство на хронична умора. Нашето тяло е карта на живота ни и варикозно разширените вени често се свързват с начина на живот на човека и с неговата възраст. Безусловно такава връзка съществува. Но не можем да отречем, че много хора в преклонна възраст, които непрекъснато са се трудили и са се движили, не се оплакват от “лоши вени”. А в същото това време варикоза може да се получи и при млади хора. Защо? Ще си отговорим, ако разгледаме по-подробно какво се случва с вените в организма и в нашето съзнание.
ЗАБОЛЯВАНЕТО СЕ ДЪЛЖИ НА СЛАБА СЪЕДИНИТЕЛНА ТЪКАН. Вените са тези кръвоносни съдове, по които кръвта се движи от органите и тъканите назад към сърцето. А кръвта, знаем, е символ на жизнената енергия, тя е сокът на живота.Тези съдове са пътят, по който се движи нашата жизнена сила, както във физически, така и в символичен смисъл. А при варикоза кръвта остава по стените на вените на краката, в сърцето се връща недостатъчно количество.
Варикозното разширение на вените е свързано със слабост на съединителната тъкан. Точно тази съединителна тъкан “поддържа формата”, защото свързва клетките и отделните органи.
На психологично ниво човек, имащ слаба съединителна тъкан, по принцип усеща у себе си вътрешна неустойчивост. Липсва му вътрешната опора, той има склонност да се поддава на външен натиск, да “губи форма”. Такива хора по принцип са лесно раними, обидчиви и дълго помнят обидите. При това те могат външно бурно да проявяват своето недоволство, но когато нещата стигнат до дела, на тях не им достига решимост, за да отстоят своето мнение, да поставят на място обидилия ги човек или да променят ситуацията. Тяхното отмъщение може да се проявява като скрито съпротивление - ще бъдат във форма, ако макар и неволно нарушат плановете на своя съперник. На физическо ниво тези хора и при най-малък удар получават синини.
За да се справят с болестта, такива хора трябва да обърнат внимание на вътрешната си пластичност в съчетание с промяната в тонуса си.
БОЛНИТЕ ОТ ВАРИКОЗА РАБОТЯТ МНОГО, НО НЕ ПОЛУЧАВАТ РАДОСТ ОТ ТОВА. По силата на възпитанието ни често си поставяме твърди, но излишни ограничения, защото представите ни не могат да приемат това или онова. Казваме си: това не е за мен. Мислим по навик и дори не подозираме за хоризонтите, които можем да достигнем, ако се отпуснем. За хората със заболявания на вените е обичайно да работят много. В живота те имат много отговорности, имат чувство за дълг, но нямат радости. При тях не се случва нищо непредсказуемо. Всичко в живота им се движи по някаква строга схема, а в същото време човекът е впрегнатият в тази схема кон. И колкото по-силно усеща тежестта, която предизвикват болните вени, толкова по-тежко възприема той и живота. Тези хора не се съпротивляват на унинието и умората. Те просто губят връзка със своите истински желания.
Няма спор, че всички ние зависим от външните условия, но винаги имаме избор и не трябва да го забравяме. И трябва да реагираме правилно. За хората, страдащи от разширени вени, е важно по-съзнателно да се отнасят към негативните си мисли. Те трябва да се научат да се наслаждават на живота, да си поставят цели и да ги постигат. И най-вече - да престанат да търсят оправдание за своето незадоволително, по-скоро неудовлетворително положение.
ТРОМБОЗАТА: КАК ДА СПРЕМ РАЗВИТИЕТО НА БОЛЕСТТА? Варикозно разширените вени често се съпровождат с тромбоза - запушване на вените със съсирена кръв. Кръвта, която трябва да е течна и да тече, се сгъстява и в нея се образуват тромби. Тромбозата е опасно заболяване. Ако съсирекът кръв се откъсне от местото си, по вените може да попадне например в белите дробове и да предизвика емболия. Не е трудно да се открият психологичните корени на тази болест. За да бъде кръвта “подвижна”, човек трябва да притежава способността да се променя. Веднага щом престане да се променя, той спира в своето развитие, при него се появява склонност към образуване на тромби, които блокират движението на кръвта. Външната подвижност предполага и вътрешна. Когато съзнанието на човек стане инертно, а неговите мисли и убеждения не излизат от пределите на общоприетите норми, по същия начин в организма застива всичко, което трябва да бъде подвижно, например кръвта. Ако човек предпочита и обича по цял ден да се валя в леглото, вероятността от тромбоза се повишава. На такъв човек му е скучно, не му достига движение.
Това, което не знаем ПЕТТЕ НЕГАТИВНИ ФАКТОРА. Как точно могат да се формулират и представят основните житейски проблеми на човек, страдащ от варикозно разширени вени?
1. Той иска да има повече свобода и свободно време, но не знае как да го постигне.
2. Постоянно се пренапряга и многото задачи и проблеми се оказват непосилни за него.
3. Склонен е да преувеличава трудностите.
4. Продължава да стои в ситуация, която му е неприятна, но не умее да я промени.
5. Не умее да получава удовлетворение и радост от работата си - пропускайки детайлите в процеса, които биха могли да му доставят удоволствие и наслаждение, той очаква с нетърпение само крайния резултат.
Когато разговаряш с такъв човек, ти се струва, че вътре в него се е установила забрана да получава радост. Но той сам си е поста- вил тази забрана.
ИЗБОРЪТ НА ЛЕЧЕБЕН МЕТОД Е ИНДИВИДУАЛЕН. Вие сами решавате какви мерки да предприемете за възстановяване на своето здраве. Но все пак е добре да ви припомня, че има различни специални чорапи, които се препоръчват при варикозно разширени вени. От една страна, те помагат на вените да се поддържат във форма, а от друга - и без това вече отслабналите нееластични тъкани съвсем са се лишили от работа и са атрофирали. Т.е. вените още повече отслабват и започва следващият кръг - влошаване на кръвообращението на близките тъкани. На пръв поглед може да изглежда, че баните, гимнастиката и домашният масаж са достатъчно прости процедури. Но това не ги прави слабоефикасни. Много хора се чувстват добре, след като ги прилагат. Всичко, за което говорих дотук, освен че е крачка към оздравяването, носи и добро настроение. Болестта ви призовава да се замислите за какво губите ценно време от живота си. Само от вас зависи как да се разпореждате с времето си. Помнете, че здравето и радостта от живота се намират в баланса от труда и почивката, от самоотдаването и реализацията на желанията.
СЛУШАЙТЕ СЪРЦЕТО СИ, ЗА ДА СИ ОПРАВИТЕ ВЕНИТЕ. От време на време се старайте да забравяте думата “трябва”. Ако се появят проблеми с вените ви, значи е дошло време да престанете да се вълнувате за дреболии и винаги да се сдържате. Спрете и се запитайте какво ви доставя най-голямо удоволствие. Вие съвсем не сте длъжни постоянно да се колебаете между физическото и духовното удоволствие и чувството за дълг, между простите желания и духовните ценности. Опитвайте се да си доставяте тези удоволствия, колкото и незначителни да ви се струват отначало те. Животът е прекалено важно и хубаво нещо, за да се отнасяте към него толкова сериозно и твърдо. Важно е да разберете, че не всичко в живота се определя с думата “трябва”, че можете да си позволите да си отдъхнете, да се отпуснете и в никакъв случай да не се обвинявате за това. Започнете пътя към оздравяването си с ревизия на своя живот, доверете се на сърцето си, което познава вашите потребности, и изберете това, което ви се иска, което ви носи настояща радост и удоволствие.
Солта и камъните вършат чудеса. Разбира се, че при болести на вените са много ефикасни и оздравяващите процедури. Особено простичките средства.
• Направете си баня с морска сол - един килограм сол на една процедура. Ако горещите бани са ви противопоказни, температурата може да е не по-висока от 37-38 градуса. Първата седмица си правете баня всеки ден, след това - през ден. Направете около 15-20 процедури. След приключване на този курс на лечение си правете такава баня само веднъж в седмицата.
• Ушийте си торбичка, в която да си носите ситни камъчета. След работния ден се разтъпчете 2-3 минути върху тази торбичка. А във фитнесзалите има и специален тренажор за такава гимнастика.
Отнасяйте се към тези процедури с удоволствие, научете се да получавате наслада и удоволствие от това, че се грижите за своето тяло. То ви е служило добросъвестно дълго време, отблагодарете му се.

 

ГРИЖИ ЗА РАЗШИРЕНИТЕ ВЕНИ

    Вените изискват големи грижи, особено при жените.
Заболяването се развива в 3 стадия. Първият е свързан с кожни промени във външната периферия; втория развива промените до пигментни смущения – поява на малки бели петна или седиментации от желязо в кожата, развитие на отоци. В третия стадий се появяват язвени образувания на краката, като оток само на единия крак показва възможна тромбоза – запушване с кръвни конгломерати.
Предпазването и лечебното задържане на болестното развитие изискват следните активности:
1. Да се отбягва дълго стоене или седене. Нужни са малки движения – ходене и гимнастика за оживяване на вените, движение на пръстите на краката и ходилата в кръг. Компресионни чорапи, масажи, поливания със студена вода или газене в нея, кремове, охлаждащи желета за разтриване външно динамизират кръвния поток.
2. Редовни разходки, плуването, изкачването на стъпала, предпазването от вдигане на тежести са важни условия. Краката, при седене, да се вдигат високо, а при лежане – даже по-високо от сърцето.
3. Здравословният спорт динамизира мускулните помпи на вените и оживява стените им за придвижване на кръвния поток. По този начин се стига до повече изразходвана мазнина и евентуално тслабване (намаляване на телесното тегло), необходимо в борбата срещу разширени вени. Намаляването на животинските мазнини и специално на лошия холестерол – главен виновник за склеротичните увреждания на кръвоносните съдове – е от първостепенно значение.
Здравната гимнастика намалява лошия холестерол и увеличава количеството на добрия холестерол, което предпазва от склерозиране на съдовете. Ненаситените мастни киселини предпазват от артериосклероза и подобряват качествата на кръвта. Така кръвният поток се динамизира и се предодвратяват тромбозни натоварвания на вените.
Растителната храна намалява органичната киселинност, както и пиенето на минерални води с хидрокарбонат. Отбягването на алкохол и изключването на никотина са решителни спомагащи фактори за доброто състояние на вените.
Артериите са укрепени с финни пакети от мускули, вените са опаковани от съединителна тъкан. Стените им имат постоянно нужда от определени хранителни вещества, за да имат напълно затварящи се еластични клапи, непропускащи обратни просмуквания. Важни са микроелементът цинк от бобовите растения, всички видове зеле, всички луковични зеленчуци и специално лук, картофи, соя, спанак; витамин С – от плодовото месо на пресен, по възможност киселинен плод – киви, ягоди и др.; биофлавоноидът ритин – от растението елда.
Отделни зеленчуци възбуждат цялостно кървообръщението, активират кръвния поток, а понякога и “стоящото” кръвообръщение в ареала на разширените вени: това са лукът, чесънът, чушките и др.
От значение са и някои полезни процедури за облекчаване на вените, като вдигане краката нависоко след работа, душовете със студена вода и др.
Енерготерапията помага за почистването на вените от холестеринови плаки и тромби, да се успокоят възпаленията, да се стабилизира съединителната тъкан на вените и мускулните влакна,  подобрява тъканното хранене – по-доброто снабдяване на тъканите с кислород и хранителни вещества чрез засилване на движението на кръвта през вените и освобождаването на луменът им и подобряване на еластицитета им. Редовното движение подпомата по-доброто изтласване на кръвта от долните крайници и играе роля на помощна помпа на сърцето чрез доброто съкращение на мускулите на краката. Венозните клапи също се стягат и недопускат обратното връщане на кръв, освен в посоката, която анатомията им е определила. Така изчезват и отоците, вените укрепват и започват да изпълняват отлично анатомо-физиологична си функция. Нека не забравяме, че животът е в движението на тази планета.


Аконит (посечена трева, самакитка) - Aconitum napellus.

д-р Валерия Евтимова

СМЪРТОНОСНО ОТРОВЕН! Лечебната доза е 0,02-0,03 мг 2-3 пъти в денонощието.
     Използват се коренищата, събрани през есента. В народната медицина се използват стръковете, събрани по време на съфтежа.
     Лечебни свойства. Всички видове аконит съдържат алкалоиди, които действат предимно на централната нервна система и в големи дози потискат центъра на дишането. Като обезболяващо средство се прилага настойка от аконит външно при невралгии, мигрена, ревматизъм и др. болести. Може да се счита за доказан антиметастазовият ефект на аконита (В.Г.Пащинский и др. – 1990 г).Получените данни от експерименталните изследвания показват възможността за приложение на аконита при комплексното лечение на злокачествени тумори. В зависимост от стадия и вида на тумора се провежда и съответното лечение. При неоперабилен тумор на меките тъкани (рак, саркома) може да се предпише настойка от аконит, като при това се наблюдава намаляване на размерите на тумора е превръщането му в “абсцес”. Антиметастазиращият ефект на аконита дава надежда за спиране процеса на разпространение на метастазите. След лечението с настойка от аконит се явява възможност за премахване на тумора  по хирургически път. Целесъобразността от лечение с аконит се определя от лекар. След премахване на туморното огнище се продължава приемането на настойка от аконит с лечебна, но в повечето случаи – с профилактична цел. Освен това, аконитът има изразено болкоуспокояващо действие. Прилага се при различни злокачествени тумори. Може да се приема както вътрешно, така и да се прилага външно при изявен рак или саркома. В тези случаи се налагат върху поразените места марли с настойка (до 5 пъти на ден).
     Начин на употреба. Настойките се приемат под наблюдение на лекар и под негова лична отговорност. Дозата – 0,02-0,03 мг 2-3 пъти в денонощие. В народната медицина се използват водна отвара и настойка във водка при различни форми на рак. Водната отвара се приема по 1 супена лъжица 30 мин преди ядене 3-4 пъти на ден. Настойката на аконит във водка се приема по 10-15 капки в ракиена чаша топла вода /30 г/ 3-4 пъти дневно; разбърква се добре и се пие бавно на малки глътки. Ако болният усети лек световъртеж, не бива да се плаши от това. В този случай трябва да се намали дозата и да се продължи лечението. Не бива да се прекъсва. Отравянето с аконит, независимо от начина на неговото въвеждане в организма, се проявява със сърбеж и бодежи в различни части на тялото, с тръпки и силно парене и болки в храносмилателния тракт, виене на свят и потъмняване пред очите. При поява на някой от тези признаци трябва значително да си намали дозата и след това да се увеличава постепенно, в зависимост от привикването на организма към лекарството. Максимална доза е не повече от 60 капки, взети 3 пъти през деня, т.е. по 20 наведнъж. Обикновено се започва с 1 капка три пъти дневно, като се прибавя всеки ден по 1 капка на прием.
   Корените от аконит трябва да са добре изсушени и раздробени. За водна отвара се вземат 10 г на половин литър вода, сместа се вари в емайлиран съд с отвор за парата 2 часа, докато отварата стане чиста и прозрачна. Прецежда се през марля. Спиртната настройка се приготвя в пропорции 2,5 г счукани сухи корени на 100 г водка, престоява при температура 38-40 градуса по целзий от 5 до 14 дни. Когато препаратът е готов, цветът му е като коняк. Трябва да се пие само на капки и под лекарски контрол, защото лекарството е отровно и при неумерена употреба може да причини смърт на болния.

 

 


ДНК диагностиката е процес на ралното бъдеще

Енергодиагностиката - провокациите и могат да ни спасят от развитието на бъдещи болести

Д-р Валерия Евтимова

   

    Д-р Евтимова – е един от най-известните енерготерапевти в страната. Нейните търсения за лечението на сериозните болести отдавна са увенчани с успех. За нея страданията започват от проблемите на съзнанието. Нейната енергодиагностика надминава очакванията ни. Тя открива точно заболяванията и дава с прецизност  развитието и прогностиката им. В четиримерната скала на холистичната медицина – лечение на физично, енергийно, астрално и ментално ниво, болестните усещания се стопяват, за да остане накрая здрав и духовно извисен индивид. В лечебната й част е залегнала енерготерапията в кабинета и от разстояние. Нейната популярност е отдавна извън пределите на страната.Пациенти от цяла Европа (Франция, Сърбия, Чехия, Полша, Германия, Испания, България, Турция) и Америка са й благодарни за отличните усилия, положени за излекуването им. Нейният символ е ЛЕЧЕБНАТА БОГОРОДИЦА от манастирите!
Приема в Медицински център „Квантова сила”, Пловдив ул.Мали Богдан 66, тел.032/26 55 58 и  GSM: 0898/484 154, Е-mail: dr.evtimova@abv.bg,  http://alternative-medicine.dalir.net

  
Учени от отдела по патология на невроните към Националния институт по здраве и медицински изследвания във Франция и Молекулярно-генетичната лаборатория по неврология от Института по мозъка в университета в гр. Ниигата (Япония) са провели изследвания на невродегенеративните болести. Именно на основата на получените резултати те разработили и внедрили система по медико-генетични консултации, насочена към активна профилактика на повторните случаи на болестите в наследствено обременените семейства. Такива болести не са чак толкова много, но ако споменем например болестта на Паркинсон, ще се разбере за какво става дума.Затова развитието на болестта може да се прогнозира за 20 години напред чрез генетичния паспорт.
КАК ДА ПРОУЧИМ НАСЛЕДСТВЕНОСТТА СИ? Човек, който има болни роднини, може да узнае своята съдба, за да си избере рационално професия, стил и начин на живот.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДНК ДИАГНОСТИКАТА? Това е съвкупност от методи и технологии, които позволяват да се видят уврежданията на определени гени на човека, и самите те показват, че въпросният дефект е причина за различни заболявания и че той може да ги провокира. ДНК диагностика може да се провежда на болния, който иска да е наясно има ли при него наличие на генна мутация. Ако човек попада в групата на риска, т.е. ако е син на болен с наследствена болест, то той по всяко време може да се обърне към специалист, за да знае какви са рисковете. По законите на генетиката детето унаследява от болния родител само половината гени, т.е. шансът то да се роди здраво е 50 на 50. При някои наследствени заболявания мутантният ген може да се прояви и да предизвика заболяване само в 25-30 % от случаите. Но стопроцентов отговор на тези колебания може да даде само ДНК диагностиката. Лекарят е длъжен да обясни всичко на пациента, а решението да узнае своята наследственост взема самият той. Невродегенеративните болести са коварни, те се проявяват в зряла възраст, когато човек вече има семейство и деца. Тези заболявания правят хората нещастни инвалиди и в повечето случаи не може да им се помогне. И, разбира се, проблемът е най-вече в това, че заболяванията могат да се предават по наследство и тази мисъл се загнездва в главата на родителите. В тези случаи е много важна медико-генетичната консултация. Човек, който има болни роднини, получава възможност да узнае своята съдба, за да може най-рационално да си избере професия, стил и начин на живот.
Използването на уникалните молекулярно-генетични технологии в ДНК лабораториите позволява непосредствено да се изследват уврежданията в гените, да се проведе ранна (включително и дородова) ДНК диагностика на мутациите и по този начин да се осъществява ефикасна профилактика на наследствените патологии.
РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ. Важно ли е човек да знае какво го очаква и дали това няма да предизвика страх от неизлечима болест? Хората си задават тези въпроси и е важно от гледна точка на предприемането на профилактични мерки. Например да избягват една или друга храна и препарати, да не се насочват към вредни производства, да не се занимават с определен спорт, например бокс. Доказано е, че пушачите и любителите на кафето много по-рядко развиват болестта на Паркинсон и на Алцхаймер. Разбира се, нито пушенето, нито кафето се препоръчват като профилактични мерки. Науката разполага и с други възможности за предотвратяване развитието на болестта на Паркинсон, ако този фактор е генетичен риск, но учените са длъжни да предупредят човек, за да преустрои своя живот навреме. По отношение “подмладяването” на много от болестите (например от дадена болест започват да боледуват все по-млади хора), ще отбележим, че същото се отнася и за невродегенеративните заболявания. Например болестта на Паркинсон засяга много млади хора, въпреки че навремето се е смятало, че това е болест на старите. На това влияят много фактори - неблагоприятната екологична среда, стресовите ситуации и не на последно място - употребата на манганосъдържащи наркотици. Манганът е едно от най-силните съединения, провокиращи развитието на паркинсонизъм. И въпреки това на първо място е генетичната съставка.
КОИ ПРОДУКТИ ПРОВОКИРАТ ТЕЗИ ЗАБОЛЯВАНИЯ? В някои издания има информация, че бобовите, зърнените продукти и орехите могат да доведат до болестта на Паркинсон, а употребяваното в храната месо засилва процеса. Тогава би трябвало да си зададем въпроса, с какво в крайна сметка да се храним. На първо място по съдържание на желязо и манган действително са горепосочените продукти, същото се отнася и за червеното месо. Но човек не може съвсем да се откаже от един или друг продукт. Въпросните заболявания са мултифакторни и не могат да се правят категорични изводи за диетични ограничения. Освен това болестите, свързани с недостига на желязо в организма, са много повече от случаите на заболели от болестта на Паркинсон.
ПРОФИЛАКТИЧНИ МЕРКИ ПРОТИВ БОЛЕСТТА НА ПАРКИНСОН. Някакви специални методи за профилактика на хората от рисковите групи все още не съществуват. Трябва да отбележим, че един от неблагоприятните екзогенни (въздействащи отвън) фактори, спомагащи за развитието на паркинсонови изменения в невроните, са фосфороорганичните съединения. В тази връзка могат да се посочат някои пестициди, инсектициди и др. Естествено, на хората, които имат повишен генетичен риск за болестта на Паркинсон, не просто се препоръчва да избягват контакти с подобни съединения, това е задължително. Примерите, които дадох дотук, показват по какъв начин получената генетична информация може да бъде реализирана от профилактична гледна точка.
ТРЯБВА ЛИ ДА ЗНАЕМ КАКВО НИ ОЧАКВА, ИЛИ НЕ? Въпросът за генетичния паспорт на човека е много деликатен, защото една такава информация при някои хора би довела до непоправими психологични травми. Отначало на много места, в много страни се е практикувал методът на пълно информиране на хората от рисковите групи за това, какво ги очаква. На бременните жени се е препоръчвало да прекъснат бременността си, като специалистите са се аргументирали с евентуалната опасност от раждане на дете с патология. Но сега тези категорични мерки претърпяват промени.
КОЙ ТРЯБВА ДА СИ НАПРАВИ ТАКОВА ИЗСЛЕДВАНЕ? Когато един от членовете на семейството е болен от подобно заболяване и лежи в специализирана клиника, не може да не възникне въпросът, дали децата на този пациент не са застрашени. Точно те имат възможност да си направят ДНК тест и да разберат дали притесненията им са основателни. Всичко зависи от това, дали самият човек желае да си направи такова изследване, или не. По отношение на това, дали може да се разбере кога евентуално ще настъпи такова заболяване, ще посочим, че изследването ще даде стопроцентов отговор за това, дали мутацията на заболяването ще настъпи до 10-15, а дори и до 20 години напред. Възможност за такава прогноза дава степента на увредените гени.
ЕНЕРГОДИАГНОСТИКАТА  е също много подпомагаща. Тя може да оцени кои тъкани по генетично унаследяване показват слабости и спрямо начина на живот и хранене, както и емоционалното изхабяване се преценя дали лицето ще развие някои сериозни заболявания. В тази графа влизат сърдечно-съдовите заболявания, чернодробните, дегенеративните, раковите заболявания, неврологичните или психичните болести, стомашно-чревните, бъбречните или заболяванията на опорно-двигателния апарат. Много важна е преценката на половите органи с оглед възпроизводството на поколенията. Безплодието е важно да се преодолее по най-безболезнения начин. Хората от социални медицински рискове биват ограничени в раждаемостта поради невъзможността да гледат себе си, а още по-трудно деца. Социално отгледаните деца са с утежнена паметова фамилна слабост, възможна от тяхна страна бъдеща престъпност поради липса на ограничения откъм задължения към близки, роднини, майка.Претръпването при разширяване понятията по отношение на моралната си неустойчивост тези лица могат да бъдат дори опасни за обществото, поради включването им за военни цели или други улични групи в системата на наркотрафика и проституцията.
Енергодиагностиката предвижда възможността за корекция на появилите се заболявания, по-често тя създава условия с повлияването на повече методи в медицината да се направи невъзможносното. Имайки предвид широкообхвантия начин за прогнозиране на заболяванията и тъканната предразположеност е уместно да се съобщи времето, за бъдещите промени. Могат ли да бъдат избегнати някои болести като се направи ранна оценка на здравословното състояние? Най-честата прогноза на заболяванията е за 2 години, но в някои по-особени случаи са възможни 20 годишни или 50 годишни прогнозирания за развитието на заболявания или това е достатъчно дълъг срок да се направят кардинални промени по отношение здравословното състояние на личността.
Що се касае до профилактиката на някои предвидени болести е важно да се вземат под внимание всички възможни фактори и събития, които могат да преодолеят развитието и появата на болестите. Така например диагностиката се прави на 20 годишен младеж и се установява, че той има хазартно отношение към живота и тъканна слабост за развитие на сърдечно-съдови заболявания.Естествено, че появата на сърдечни приключения ще е в по-ранна възраст за него, защото той е търсач на силни усещания, а точно те увреждат най-много сърцето. Ако към нещата се прибавят приемането на алкохол и цигари, картината се прояснява. Между 35-40 години ще започнат бодежи и стягания в сърдечната област, на 40 твърдо може да направи инфаркт, а на 45 може да му изядем житото, ако той не се промени. Но какъв ще бъде животът му след инфаркта, вероятно половинчат според него.Дали някой ще се занимава с неговите преживявания и как те се отразяват върху здравето му. Ако не попадне при лекар, който да се занимава с холистична медицина, шансовите му за профилактика са нищожни. Но ако се остави в ръцете на алтернативен лекар, той ще промени пълноценно живота си и разбиранията си за него и ще се чувства пълноценен независимо преживяния инфаркт. Защото за здравето и дълголетието най-важното е да си удовлетворен от това което правиш.
Енергодиагностиката обръща особен акцент на профилактиката на заболяванията, на здравословния начин на живот и хранене, на ритмичния живот на работа и почивка,на приближаването към природата, на приятните изживявания и доброто отношение към света, на шанса да приучи човека към допускането в сърцето си на всемирната любов и т.н.Затова докосването до азиатската медицина впечатлява, защото за китайския лекар само добрата профилактика и избягването на появата на болестите е добре свършена работа. Академичната медицина се опитва да прави профилактика и докато не обърне внимание на вътрешния свят на човека, може би няма да има успех. Тя не само допуска появата на много болести, но дори и не ги лекува докрай, превръща ги в хронично болни.Да се надяваме, че генералните промени, които ще настъпят в науката, включително и в медицината, ще променят стандарта на живот и претенциите на хората към здрав и добър живот.
Нека не забравяме, че академичната медицина е млада, на малко повече от 100 години, докато енергийната медицина е на повече от 5000 години. Надявам се, че за в бъдеще академичната медицина ще почерпи от опита на енергийната медицина, за да се развие и надмине очакваното. Шансът й да се справи с болестите на века, както и множество други заболявания, ще бъде най-добрата й промяна, за да надхвърли далеч сегашните си разбирания.Човекът има още мното да учи за себе си и за космическите широти. Малко знаем и за енергиите, с които ще можем да живеем за в бъдеще, а така и за бъдещите ни космически пътувания.

 


Кошмарът косопад.

Най-честите причини закосопад и какво може да помогне.

Д-р Валерия Евтимова

   

Един огромен проблем: ако дневно по четката остават повече от 100 косъма, косата силно оредява с времето. Много жени тогава прибягват към лечение със скъпи препарати и тинктури за коса. Най-често безрезултатно! При косопада трябва да се търсят точните причини и тогава да се лекува. Ето най-честите от тях и какво помага:
Твърде много химия
Постоянните обезцветяващи и оцветяващи средства, а към тях и гореща струя сушоар дразнят кожата на главата и я изсушават. Агресивните шампоани разрушават киселинната предпазна обвивка, в следствие на което растежът се нарушава, опадалите косми не израстват достатъчно бързо. Помощ: Избягвайте химикалите. Използвайте меки pH-неутрални шампоани като преди нанасяне ги разреждайте с вода. Оставяйте косата да изсъхне сама. И не я връзвайте.
Липса на витамини и минерални вещества
Косата се нуждае преди всичко от желязо, цинк и витамини B и C, за да расте.
Помощ: Яжте много пресни зеленчуци, пълнозърнести и соеви продукти, освен това мая, понякога яйца, 1 път седмично риба.
Предразположение (андрогенетичен косопад)
В този случай корените на косъма вече не произвеждат косми – наследствено обусловено – често и при младите хора. Тогава мъжете получават тензура, а при жените космите продължават да изтъняват. Помощ: Оставете лекарят да направи анализ на косъма, след което лекувайте най-малко в продължение на половин година с вода за коса Minoxidil. Ако корените са вече закърнели, няма да расте повече коса. В този случай е възможна трансплантация, при която живите корени се присаждат в кожата на главата.
Хормонални отклонения
В този случай жената губи равномерно косми от цялата глава. Помощ: Направете си хормонално изследване чрез кръвен тест. Растителните средства (например черен кохош) могат да нормализират отново хормоналното производство. Ако това не е достатъчно, често помагат хормонални препарати (например противозачатъчни). Те трябва да съдържат гестагени, които неутрализират мъжките хормони.
Смушение на щитовидната жлеза
Поради по-ниска или завишена функция косата може да се изтъни, да стане чуплива и да посивее по-рано. Помощ: Изследвайте кръвта си! След това ще може да се назначи лечение (например с таблетки).
Смущение в имунната система
Растежът спира, космите се чупят от корена често дори на кичури (кръгообразен косопад).
Помощ: Изследвайте проба от тъканта на кожата на главата. Това възпаление може да се облекчи само с вода за коса Kortison (спира възпалението, но е разрешено да се използва максимум 12 месеца). Иначе човек може само да се надява, че имунната реакция все някога ще спре от самосебе си.
Медикаменти

Косопадът често е странична реакция от препаратите, понижаващи мазнините в кръвта (статини), субстанциите, които не позволяват съсирването на кръвта (например Marcumar) и препаратите срещу високо кръвно налягане (бетаблокери).Помощ: Попитайте лекаря си дали е възможно да Ви изпише друг препарат.

Кои са възможните причини за временния косопад

Косопадът при жените, дори и временен, е истинска трагедия. Добрата новина е, че временният косопад се лекува. Методите са различни, в зависимост от причините за проблема

Една от основните причини за временния косопад са слабите гени. Androgenetic Alopecia или „генетичен косопад“ е причината за косопад при 70% от жените с този проблем.

Друга причина за загубата на коса е хормоналният дисбаланс. Повече от половината жени страдат от временна загуба на коса след раждане. Обикновено след първия рожден ден на детенцето този проблем изчезва.

Дерматолозите посочват приемането на някои лекарства като третата най-често срещана причина за временен косопад при жените.

Ако смятате, че лекарствата, които приемате, са причина за оредяването на косата, се посъветвайте с лекуващия ви лекар, би трябвало той да ви даде друго лекарство.

Най-често лекарствата, които имат такъв страничен ефект, са тези срещу диабет, рак, високо кръвно налягане и анемия.

Трябва да се отбележи, че косопадът от лекарства може да се появи от 6 до 9 месеца след взимането на медикамента. Тази късна проява на косопада се среща и след преживян стрес, операция, катастрофа и т.н.

Строгите диети са още една причина да имате проблеми с косата си. Липсата на протеини, желязо и витамини лесно може да се коригира с хранителни добавки.

Имайте предвид обаче, че хипервитаминоза с витамин А задълбочава проблема. Тялото приема рязката загуба на тегло като травма и една от реакциите е именно загубата на коса.

Още при първите симптоми ви препоръчваме да посетите лекар-дерматолог. Той ще прецени причината за косопада и ще ви назначи адекватно лечение.

Против косопад

 • Вълшебната рецепта, не само че ще ви расте нова коса от рецептата против косопад, но и самата структура на косъма се променя - той става по-дебел и силен. Рецептата я изпитват вече години и ефекта е чудотворен - действа и на мъже и на жени. Освен това действа благоприятно и на кожата на главата ако е много мазна или суха или ви излизат пъпчици. Та вече не помня оригиналната рецепта, защото благодарение на съвременните продукти за коса я съкратихме до стимуланта за коса на "Икаров". Това е, всичко необходимо се съдържа в него. След като отлеете някъде необходимото ви количество просто добавете великата тайна - една ампула прогестерон! Достатъчно е да се втрие само в корените и да се масажира. Можете да добавяте и витамин А, защото той е много мощен срещу косопада. Можете да се мажете вечер, завивате  главите си и се измивате на сутринта, но и само 30 мин ще са достатъчни, ако не разполагате с толкова време. Препоръчвам ви в началото да го правите месец-два всяка седмица, а после постепенно да разредите. Накрая може да си правите маската само веднъж месечно или дори на два месеца. Освен това маслата на икаров са ароматни и действат успокояващо и релаксиращо така че ефекта и удовлетворението от маската ще е двоен. Освен това излиза и много евтино. Стимуланта е под 2 лева и стига за дълго време, а ампулите ще са максимум лев в аптеките, всяка. И докато чакате някой да ви ги прати можете да се цапотите с каквото си искате масло - всяко едно е полезно за косата, пък дори и било то олио. Поне в индийските магазини има всякакви масла - бадемово, розово, олива и какви ли още не. Дори ако си намерите прогестерон може сами да си смесвате от тези масла и да не чакате стимуланта, който представлява почти същото. А да и Revalid-а също много помага, както и Мерц-а. (от форум в интернет)
 • Ето една маска: рициново масло (1 шишенце),1 жълтък, 1 ч.л. витамин А.Всичко се смесва и се нанася на корените на косата за около 2 часа. Може да се сложи и смлени овесени ядки, но като изсъхнат започват да се ронят и се мият после много гадно. Маската я прави поне веднъж на 1-2 седмици, почти веднага се усеща резултатът.

 

 • Отвара от чесън помага: 3 необелени скилидки чесън се варят в 200гр. вода, докато течността стане наполовина. Слагаш в хладилника и след измиване на косата, втриваш в корените. Няма миризма след това. Виждала съм резултата от това при няколко жени.
 • Отварата от бръшлян наистина действа. Обаче по-добре така:4-5 листа от бръшлян ги вариш около минута във 200-250мл вода и ги запарваш около 5 мин., точно преди да влезеш в банята. След като си измиеш косата я заливаш с отварата, без после да изплакваш повече. Прави го при всяко къпане.А вместо Мерц дражета, по-добре вземи Геритамин. Това са витамини А и Е. Точно необходимите витамини при косопад и чупливи нокти. По 1 на ден.

 

 • Пробвай с няколко капки Цитросепт, разтвирени във вода, за да си изплакваш косата... изпробвано е. По-подробно прочети :www.citroseptbg.com
 • От развален зъб също капе косата така че отиди при стоматолога и при личния си лекар, има един шампоан ПРЕГАИН 8лв.струва но е пробван ,МЕРЦ са страхотни витамини за коса, кожа и нокти пробвай ги / струват около 15лв/. А чесъна може и да го ядеш, но по принцип се втрива в корена на косъма.

 

 • Газ мас и оцет (или урина) според мен също е ефикасно.
 • Маската е бабешка: 1 жълтък, 20мл. алкохол някакъв, витамини А и В на ампули или капсули, малко балсам или шампоан за по-добра сцепваемост на сместта, и малко бадемово масло-просто капки, а и 2 супени лъжици кисело мляко. И това всичкото след като го забъркаш, намазваш го, завиваш се с найлон и кърпа и седиш ако можеш 2 часа поне така увита. После сама виж ефекта и да не забравиш да се измиеш.

 

 • Ето някои рецепти още:

Маски и отвари за коси:

· Смесвате една супена лъжица водка с един жълтък. Втривате в корените на косата и след 40 минути изплаквате.
· Разбивате един жълтък с една супена лъжица рициново масло и получената смес втривате добре в корените на косата. Увивате с найлон и отгоре с хавлиена кърпа и държите така около 4 - 5 часа. Измивате с неутрален шампоан;
· Намазвате косата със смес от 1 супена лъжица зехтин, 1 жълтък и 1 лъжица водка. Завивате с найлон, хавлия и стоите така поне 2 - 3 часа.
· В половин литър вода сипвате 20 г. нарязани корени от репей и варите 5 минути. С изстиналата и прецедена отвара периодично правите фрикции на косата.
· Отвара от 4 супени лъжици градински чай с литър студена вода ври 20 минути. Прецежда се и с нея се изплаква косата.
Подходящи билки и отвари за подсилване на косата са копривата, бръшляна, дивите теменужки.
Предлагаме ви една изпитана и ефикасна рецепта срещу косопад.
-Смесват се 1 супена лъжица мед, сок от алое и чаена лъжичка сок от чесън. Сместта се държи в хладилник. Преди употреба се прибавя един жълтък, разбърва се и се нанася внимателно по корените на косата.Завивате с найлон и кърпа и стоите така 20 минути. Измивате косата от сместа, намазвате я с още един жълтък и изплаквате. За последното изплакване можете да използвате някои от горните отвари. Направете процедурата поне пет пъти в продължение на един месец. 
-Една маска основно, ако ми се появи по-сериозен: жълтък, бадемово олио (то по принцип е за стимулиране растежа на косата и даже изрично се казва като се използва за маски за лице да не се мажат участъците около устата, за да не ви поникнат мустаци), и таблетки хинин натрошени.. Хининът е за затопляне и разтваряне на порите и релно алкохолът има същото действие, но някои твърдят, че не е полезен.
- Друго средство е отвара от корени от коприва - пише как да се сварят (с вода и оцет) на опаковката.

 • Свържи се с класически хомеопат - когато се нацели точното лекарство - косопадът спира и косата се възстановява. Много често това се дължи на стрес/хормонален дисбаланс.
  на тел. 0885286453 - Хомеопатично общество - ще ти дадат координати на класически хомеопати. Не можеш да очакваш че някой по нета ще ти препоръча твоето ИНДИВИДУАЛНО лекарство, това е невъзможно.
 • Ето рецептата: (само да не си алергична към тях! опитай първо съвсем малко количество):
  Лечението е от 3 до 6 месеца започва се при всяко новолуние ,пият се 21 дни, почивка и на следващото новолуние се започва пак: сутрин на гладно:

1/ 1 супена л. пч.прашец (има го в големите супери,аптеките и пчеларите на пазара) се слага в устата и се джвака докато се стопи
2/после 1 чаена л. 30% спиртен р-р на прополис+малко мед+малко вода се изпива (има го в аптеките като"пч.клей", но по-добре си го приготви сама,защото това от аптеките ми се струва рядко: 30 гр прополис от пчеларите на пазара се нарязва на по-дребно (преди това за малко в камерата)и се добавя 100 гр спирт 95% от аптеките.Стои 1 седмица на тъмно и се разклаща ежедневно енергично.После се прецежда през 2 слоя марля.Аз правя едновременно 3 такива дози за по-лесно, че бързо заминава.Цял живот само с прополис лекувам простудни заполявания на детето-никакви антибиотици)
3/през деня 200 мг пч.плечице на 3 пъти на гладно (има в аптеките лиофилизирано пч.плечице в капсули и се казва апитонин ,3 пъти по 1 капсула)
аз си купувам прясно от пчеларите и го разбърквам с мед (1:100)на 1 г пч.млечице 100 г мед и вземам 3 пъти по 1 ч.л. на гладно,но последното най-късно в 18.00 часа.

 • Препоръчва се  за косопада ,да се прави отвара от репей\има го в аптеките\, но при суха коса не е добре, защото още повече я изсушава

 


На прага на голямо откритие сме.

Д-р Валерия Евтимова

Д-р Евтимова  е от популярните енерготерапевти в страната. Нейните предизвикателства са към лечението на сериозните болести и в тази област тя отдавна се радва на добри успехи. Според нея страданията на всеки от нас започват от проблемите на съзнанието. Тя залага на холистичната медицина – лечение на физично, енергийно, астрално и ментално ниво. Така болестните усещания се стопяват, за да остане накрая един здрав и духовно извисен човек. Нейната популярност отдавна е прехвърлила пределите на страната. Пациенти от цяла Европа - Франция, Сърбия, Чехия, Полша, Германия, Испания, Италия, България, Турция, и Америка, са й благодарни за положените усиля в името на тяхното здраве.
    Символът на д-р Евтимова е този на лечебната Богородица от манастирите, а новата й методика е изграждането на свръхсъзнание у всеки пациент.
Приема в Медицински център „Квантова сила”, Пловдив ул. “Мали Богдан 66”,   
GSM: 0898/484 154, 0897/640 525, 0894/732 540,
Е-mail: dr.evtimova@abv.bg,  http://alternative-medicine.dalir.net

    Уменията, които придобиваме през живота си ни помагат да се адаптираме по-успешно в работата, личния ни живот, в обществото и т.н. Работата с по-малки или по-големи колективи изисква достатъчно напрежение в изграждането и осъществяването на уменията. Дълго време се адаптираме, за да стигнем до техничност в ежедневието. Единствено безкрайните промени, породени от увеличаващите се и ускоряващи информационни процеси, налагат все повече новости,  в които е заложена не само промяната на условията на живот и работа, но и се стига до вътрешни промени в биоплазмата. В отговор се добавят все нови и нови процеси. Това е естественото ни състояние. Повечето от хората в своето съзнание се опитват да спрат този непрекъснато променят се процес във времето, когато са имали най-много успехи и възможности. Но това да задържиш изтичащата вода между пръстите е направо смешно. По-възрастни често чувам да казват: „Ех, едно време какво беше! А сега, сега е нищо...”
Дали е така? В отговор на въпроса да се спре времето на Земята човекът никога досега „не се е справял”. Но съзнанието може всичко, реално и нереално, в своите представи това може да се случи. Има и реални научни факти. Учените установиха, че на всеки 7 години, човек си сменя 98% от атомите си. Някои земни жители все пак са уловили шанса да се връщат назад във времето, за да се справят с остаряването.
Линда Гудман, световно известна астроложка, твърди, че ако си представим годините на десятки и всяка десятка като кръг от спирала, можем да се подмладим като върнем в съзнанието си няколко десятки или кръгове и така например махайки 2 кръга(20 години) от спиралата от наличните 5 (петдесет години) ще станем на 30 години. Ако това го правим в продължение на месеци процесът на подмладяване няма да закъснее. Дава пример, когато родителите на един младеж се подмладили  като на 20 и изглеждали по-млади от детето си. И тъй като това изглеждало много несериозно, тя съветва още да се връщат годините на 30, за да бъдат признати титли на образованията и т.н. В тази посока тя пише за адепти, които са по на 400 години и за да си нямат неприятности сменят държави и личните си карти. В противен случай стигали до психиатрията или до полицията, споделя астроложката, защото никой не им вярвал, че са стигнали до тази възраст.
Д-р Дийпак Чопра също пише за възможността да променим в съзнанието си представата за нас, да заместим очакваната възраст на повяхване с точно обратното, да мислим за себе си като за млади и времето да няма значение. Пътят е да заменим мислите за старостта с тези на подмладяването и с успешното освежаване на органите в тялото ни.
Съществуват още много знайни и незнайни техники, които променят съзнанието ни в посока да избегнем старостта или да подмладим тялото си и да стигнем до дълголетие. Нека да надникнем в различните школи на Йога, на Дао, на До-Ин, Цигун и др. Те са също път в нашето съзнание не само за очистване, осъзнаване, помъдряване, но и на осъществяването на дълголетие. Забележителното е, че тези школи учат точно как да се справим с проблемите на съзнанието си и да го подготвим към новата изненада – здравословен и дълъг живот. Известно е дълголетието при Йога, живеят до 150-200 години.
В Библията също се споменава, че човекът е живял 800-950 годиин. Поведението на Христос, който е бил разопнат на кръста, за да очисти човешките грехове сочи, че човечеството се гърчи в ниски долни страсти, не познава духовните си грешки. Неговото възкресение пък показва как върховният учител трябва да остане и да учи другите на добродетели. Цялата библейска истина показва духовните параметри, които помагат на човек да се опази жив и здрав. Но  такива истини се разкриват и в будизма и в корана и навсякъде, където има духовни учения. Ако хората до ден днешен ценят великите учители, то е защото те са знаели пътя, как да преминат през пътя на осъзнаване и очистване на душата и нейното примирение и издигане. Заедно с това вървят и дълголетието и смисълът на живота.
Подобна духовна същност имат и енергийните учения на Сириус, Рейки и Кундалини. Подкрепени с лечение и профилактика на енергийно ниво, се осъществяват промени и на гонадата (душата), както и многократното удължаване на живота. С черпенето на енергия от чистите полета на Всемира се променя тоталният смисъл и на личността на човека. Промените в съзнанието предупределят и дълголеитето. В света на енергиите най-елитно лечение става чрез възбуждане на квантите вътре в нас и около нас. Учените откриха света на квантите в средата на миналия век, тези невероятни малки частици са хиляди или милиони пъти по-малки от атома разбиват така материята, че тя на това ниво се превръща със своите енергийни трептения в енергия и обратното. Но тези кванти помнят още от ядрения взрив всичко дотук. Те не търпят патология и нарушени баланси. Корегирайки ги осъществяват специалното квантово лечение, което бе отразено в колосалния труд на д-р Дийпак Чопра „Квантово лечение”. В ефектите на това лечение влиза и дълголетието.
Наред  с известното, се нареждат и редица загадки. На Земята са живели и високо развити цивилизации, загубили се поради неизвестни за сега причини като атлантите, финикийците, а вероятно и други. Потъналата Атрантида е известна с енергийните си свръхинтелигентни хора, които са били затворено общество и са се занимавали със странни опити, от които континентът им потънал. А дали някакво природно бедствие е било причината за потъването на Атлантида, все още не е известно. Но те са владеели доста добре енергиите и дори при сключване на брак са се опитвали да хармонизират себе си последством собствени кристали, които при брачната церемония припламвали и така обединявали енергиите си. Дали обаче са живеели по-дълго, не е известно. Въобще тайните на атлантите са потънали заедно с тях. Предполагат се опити с антиматерия, които са причинили някакви взривове и довели до катастрофата с тях.
От финикийците са намерени доста ценни разкопки и писменност и то в земите на Балканите. Те са владеели телепатия и възможност за контрол на ума си. Може би са дали рзвитието по-късно, когато са се загубили, на шаманското общество. Магьосничеството за тях въобще не е било тайна. Дали Балканите са заселени в древността само от прабългари и славяни е под съмнение. Факт е, че в това отношение имаме дълги традиции. И днес още има съвременни българи, които развиват лесно отделяне на душата извън тялото, както и преминаване през стени и други прегради т.е. развитие на телепортация. Тези постижения имат известни данни за постигане на антиматериална хармония на други нива.  Феноменални дарби понякога се съчетават с левитация и телекинеза, магнетизма (лепене на метални предмети по тялото си). Сред българите много по-лесно, бих казала с малки усилия, развиват забравени от някога феноменални събития и възможности, които могат да очудят света. Да не говорим за пророческите сънища, които също се срещат твърде често, както и силно развитата интуиция. В България са известни и дълголетници в Родопите една жена на 104 години, а  на морето срещнах друга жена на 109 години, която изглеждаше на 60 години. Идвали са мъже по на 80 години в практиката ми като лекар и са имали дребни нарушения, които не са били за лечение. Като работих в Балкана няма да забравя една жена на 90 години, която ме потърси или по-точно потърси лекар за първи път в живота си, защото имаше голяма ингвинална херния. И аз не можах да й помогна, защото това подлежеше за операция и тя отказа да й направим изследвания и да се оперира. Дали българското кисело мляко, чистият планински въздух, умереният начин на живот, лишен от стресове или ежедневното задоволство от това, което се прави е причина за дълголетието в тази страна, не е много ясно. Но съдейки по изследванията в други страни се прдеполага, че това са основните фактори, които правят живота по-дълъг от нормалното.
Възможен е и още един път на развитие на енергийните възможности, евентуалното посещения на чужди гости от други светове. Свидетелство за това са намерените летища там, където човешки крак не може да стъпи и се стига само по въздушен път. Свидетелство са и каменният град навътре в морето някъде по света, намерените днес огромни пирамиди, откритите каменни блокове, подредени по специални начини, тайнства и загадки от древността, но актуални и днес. Макар и да споменавам за чудесата на стария свят, не мога да не напомня и за древната култура на маите, където учените още се опитват да осъзнаят нейните ценности. И днес посещавайки изоставените градове на маите като че ли се пренасяме в един друг, много по-различен свят, света на маите и техните традиции и постижения.
Ако обърнем поглед отново къз изтока и посетим тибетските манастири, ще се сблъскаме с един изчистен и прост начин на живот, но здравословен, така че монасите, които живеят там са на много години, но стройни, снажни, подвижни и здрави. Животът и там продължава повече от нормалното за другите трудови хора. Учените надникнаха в гените на клетките и с ужас установиха, че съществува гени, които контролират остаряването и смъртта на клетките. Човешката биоплазма все пак от древността до днес намира начини да увеличи живота като първичният модел, посочен в Библията. Скоро учените изведнъж се сетиха, че в тялото нещо подновява всички процеси и погледите бяха насочени към стловите клетки, които могат да бъдат градивен материал за всички органи, които се нуждаят от освежаване. Поставени в тялото те ще работят за него поради естествената им природа да създават всякакви клетки. Стволовата клетка е универсална, от нея явно започва животът и по-нататък зависи от матрицата на клетките, в които ще се превърне, т.е. от ДНК ил РНК. Такова освежаване на органите предупределя вечния живот като Вечната мечта на човечеството, става въпрос за едно достатъчно дълголетие, писано в Библията – 800-950 години.
Може би всички фактори вече са налице за това дълголетие, изграждането на интелигентни и духовно развити личности, които да се научат да ползват собствената и космическа енергия рационално, да се лекуват болестите изцяло, да прилагат науката на стволовите клетки там, където е необходимо. Още нещо липсва от пъзела как да излъжем така гените, че клетките да се поддържат млади и свежи. Дали стволовите клетки няма да помогнат за това? Може би е време да се подредят елементите на пъзела и чудото ще стане, чудото да живеем вечно!

 


Йод.

Д-р Валерия Евтимова

През лятото, в горещините, заедно с потта ние из­хвърляме и големи количества йод, а това неизбежно се отразява на здравето ни — организмът отслабва, настиваме много лесно, кръвното налягане се покач­ва, понякога и сърцето се обажда... Тези неразполо­жения се дължат на липсата на йод.
В народната медицина той е на почит: използва се при наранявания, натъртвания, за промиване на драс­котини.
Има хора, които са силно чувствителни към йода: при предозиране зъбите им започват да пожълтяват, очите да сълзят, раздразват се дихателните пътища и кожата — тази болест се нарича „йодизъм". Хомеопатите успешно я лекуват, но се съобразяват с кон­ституцията на тялото, нервно-психичния тип, нас­ледствеността. Много лесно можете да проверите сами дали имате непоносимост към тъмната теч­ност: намажете с нея някой участък от тялото — ако на следващия ден кожата там е започнала да се лющи, значи имате повишена чувствителност към този елемент.
Хомеопатите използват съединения на йод с нат­рий, калий, калций, барий, злато, арсен, сяра, морски водорасли за лечение на гуша и ред други болести.
В човешкия организъм всички тъкани, включител­но и щитовидната жлеза, съдържат йод. Недостигът на йод води до появата на крайно неприятната бо­лест, наречена „гуша".
Щитовидната жлеза е свързана с дейността на централната нервна система, кръвообразуването и нарушенията във функционирането й водят до разст­ройство на целия организъм.
Йодът се използва не само при лечението на гуша, но и при сифилис, различни женски болести, отравя­ния с олово и живак. Също така е изключително ефи­касен при грип и възпаление на горните дихателни пътища.
Вече споменахме, че лятно време изразходваме го­лямо количество от него. Затова е хубаво през есента да консумираме повече плодове и зеленчуци, съдър­жащи този елемент: грозде (особено тъмните сорто­ве), сливи (заедно с люспите), цвекло.
Калмицката народна медицина препоръчва да се пие отвара от обелките на картофи, цвекло и ряпа. Корите на въпросните зеленчуци са богати на йод, който е необходим за тъканите на пикочния мехур и простатната жлеза. Тази напитка не само убива всич­ки вируси, микроби, гъбички, но и ги изхвърля от тя­лото заедно с урината; тя е чудесно средство при бо­лезнено уриниране, незадържане или задържане на урина. Ако се страхувате, че в зеленчуците има нит­рати, вместо да пиете отварата, можете да направите следната процедура: напоете в отварата памучни га­щета, обуйте ги на голо, върху тях вържете по-голя­ма памучна кърпа, завийте се с памучно одеяло, а от­горе с по-топло и поспете два часа — резултатът ще бъде същият. Ако добавите глина към тази чудодей­на напитка, ще получите смес за компреси, които из­теглят всичко ненужно от организма — мъртви клет­ки, вируси, газове. Компресите се поставят върху кръста, бъбреците, срамната кост — въобще там, къ­дето има запушвания.
Ще ви предложим още една рецепта от калмицката медицина, която е много ефикасна при болки в гърлото, неприятна миризма от устата и кървене на венците. Приготвя се отвара от люспи на лук и чесън и 3 пъти дневно се прави гаргара — така се унищо­жават всички бактерии в устната кухина.
А при бързо остаряване на организма, склероза, световъртежи, шум в ушите, запек помага прясно мляко, в което са варени морски водорасли или е до­бавена морска вода в съотношение 1:1. Пие се по 1 чаша 3 пъти на ден. Рецептата наподобява хомеопатичните лекарства: млякото е богато на калций, а морските водорасли и вода съдържат много йод.
Дневната доза йод може да си набавяте, ако редов­но изяждате по 5 ябълкови семки. Семената на прес­ните домати, люспите на сливите и тъмните сортове грозде, касисът, червеното френско грозде и аронията също могат да ни снабдят с този елемент. Освен това те запазват качествата си даже и при сушене, единствено не бива да се варят.
Йогите знаят, че загубата на йод през лятото или зимата може да доведе до хипертония и затова взе­мат специални мерки през тези сезони. Лечението се провежда на два етапа: първият е през месец март, а вторият — през септември. Процедурите траят десет дни (от 1 до 10 число), прави се задължителна десет­дневна почивка, след което отново се повтарят същи­те процедури (от 21 до 30 число). Методът е изклю­чително прост: върху кибритена клечка навиваме малко памук, потапяме в йод и мажем определени части от тялото както следва:
1-ви ден — намазваме китката на лявата ръка. 2-ри ден — глезенната става на десния крак. З-ти ден — китката на дясната ръка.
4-и ден — глезенната става на левия крак. 5-и ден — очертаваме кръг на лявата ръка, малко над лакътя.
6-и ден — рисуваме кръг на десния крак, малко под коляното.
7-и ден — кръг на дясната ръка, над лакътя. 8-и ден -— кръг на левия крак, малко под коляното. 9-и ден — чертаем на гърба по диагонал отляво надясно пунктир (от рамото до бедрото — там, къде­то кракът се съединява с таза).
10-и ден — пунктир от дясното рамо към лявото бедро.
Препоръчваме ви за прочистване на кръвта през зимата да изпълнявате и следната рецепта: към 1 ча­ша кисело мляко се прибавят 3-4 скилидки чесън, пресни ягоди, ябълков мармалад и касис. Чесънът на­малява кръвната захар, спира деленето на раковите клетки.
В домашни условия лесно се приготвя син йод, който е подходящ за лечение на слединсултни състо­яния: в 50 мг топла вода разбърквате 1 ч. л. 3% йод и 1 ч. л. картофено нишесте, след което добавяте 250 мг вряща вода. Дозата зависи от състоянието на бол­ния — от една до осем чаени лъжички от сместа се разбъркват с мляко или кисел и се пият след хранене. Лечението трае 5 дни, след което се прави петдневна почивка.
Синият йод унищожава дизентерийните бактерии, успокоява алергичните състояния: за целта първона­чално се приемат 2 таблетки въглен на гладно и тога­ва вече — кисел с 5 ч. л. син йод.
Ако през зимата консумирате редовно сушени плодове, кайсии, круши, стафиди, покълнало жито и провеждате йодотерапия, ще изчезне раздразнител­ността, ще бъдете бодри, свежи и работоспособни. Горещо ви препоръчваме и отварите от соя, фасул, кори от нар, борови връхчета (ефикасни са при кис­ти, ерозия на шийката на матката, трихомонаден колпит).
Изключително полезен е и сокът от кисело зеле (съдържа голямо количество витамин С) — особено в комбинация с червен пипер и цвекло: червените и пурпурни елементи съдържат защитни вещества, ко­ито само за няколко секунди унищожават вирусите и бактериите.
Йодът повишава активността на левкоцитите, ко­личеството на еритроцитите и хемоглобина; намаля­ва съдържанието на холестерин и липопротеини в кръвта. Ако детето ви има бледи устни, обърнете внимание — това може да е сигнал за анемия!

 


В рожденната дата е кодиран пътят ни.

Донка Димова

Донка Димова – феноменалните й способности за откриване на Кармата и Съдбата, разнищването на негативни обременявания на отделната личност, прониквайки в астрологичната и нумерологичната скала, френологичните дадености, хирософията и във фамилията, прехвърля мост в минали прераждания и др. й дават възможност за очистването и осъзнаването на личността, събиране на двойки, избор на професия, успех в бизнеса и в живота, корекция на кармични проблеми. Дава талисмани и лечебни картини за хармонизиране, късмет, здраве и осигурява заначителен успех! GSM: 0899/358 031 Откак свят светува, на човек е известно, че рождената дата и характерът са свързани. В древен Китай изготвяли прогнози за това - какъв ще бъде престолонаследникът, още когато се родял. Така разбирали на какво трябва да се наблегне при възпитанието, как да се редуцират негативните страни на характера му. Какво могат да ви кажат цифрите за даденостите, с които сте дошли на този свят?. Нулата не се включва - според древните тя подсилва както добрите, така и лошите страни на характера. Ето и закодираното в цифрите значение: Единицата определя ЧОВЕШКИЯ ХАРАКТЕР. Ако в рождената ви дата и година има една единица - вие сте егоистично настроен човек. Ако единицата се среща два пъти – често се проявявате като егоцентрик. При наличия на три единици вие сте добър, разбран човек, толерантен сте. Четири пъти цифра едно издава сила и воля на характера, пет единици – твърдост, дори деспотизъм, а ако едно стои шест пъти в рождената ви дата – вие сте роден за водач. Имах клиентка, която бе на 35 години и смяташе да кара в златната среда. Какво беше очудването ми, когато забелязах 6 единици в рождената й дата. Тя си беше родена водач, само че не искаше да си го признае дори пред себе си. Девойката ориентирах към възможности за реализирането й в живота в това направление. След година тя дойде и ми съобщи, че станала ръководител на чуздестранна фирма, която имала и седелище в България, благодарение на нея.Тя не само беше развила различни дейности в сектора на продажбите, но и беше оглавила фирмата в страната ни. Когато ми се обади, тя ми благодари и със сълзи от радост ми каза, че ще трябва да отпътува по работа и в чужбина. Толкова ми стана приятно на душата за това момиче, което бе успяло в работата си. Двойката определя НИВОТО НА БИОЕНЕРГИЯ в личността. Една двойка означава, че биоенергия ви не е достатъчна, два пъти цифра две – биоенергията ви е добра, можете да сте прекрасен лекар Три двойки в рождената дата - силна биоенергия, заложби за лечител или екстрасенс. Четири пъти цифра две означава, че притежавате силен магнетизъм, обикновено сте любимци на представителите на противоположния пол. Ако двойката се появява пет пъти в рождената ви дата, вие сте хора, надрени с парапсихологични способности. Млада дама ме посети скоро, защото имаше трима кандидати и не можеше да си избере точно кой да й стане съпруг. Посъветвах я като й открих слабостите и на тримата, както и възможностите й за развитие в отношенията в бъдеще, ако избереше точно определен от тях. След консултацията ми тя отначало съвсем се обърка. Беше конструирала в съзнанието си точно определен начин на мислене, като в приказките – този е лош и не става или онзи е добър и става. Този тип консултации не помагат, защото хората не носят само лоши или само добри черти, а при тях има и от едното и от другото. Възможността за хармонизиране с някой от тях е по-важна за бъдещия им съвместен живот. Само един от тях имаше тази възможност да бъде щастлив с нея, но както правят младите девойки винаги накрая избират неподходящия. Тя не ме послуша въпреки консултацията и след година се разведе. Понякога се питам защо си губя времето с такива твърдоглави девойки и никак не ми е радостно като дойдат след време и ми кажат: „Ама, ти си беше права и позна, обаче нещо ми пречеше да те послушам”. Това нещо, си мисля аз, се нарича ограниченост и незнание. За тази девойка ви разказвам, защото имаше в нумерологията си четири пъти цифрата две и разчиташе на силния магнетизъм, който излъчваше и знаеше, че без мъж няма да остане. Тройката отразява вашата РАБОТОСПОСОБНОСТ. Ако се среща само веднъж в дата ви на раждане, вие работите в зависимост от моментното си настроение. При две тройки е забележима склонността ви към природните науки. Трите тройки говорят за човек, стриктен и педантичен във всяка работа. Работохолик сте – имате цифра три, повторена четири пъти в рождената ви дата. Млад мъж дойде, за да му помогна в избора на професия и следване за в бъдеще. Отдаваха му се много от учебните предмети. Погледнах в нумерологията му и забелязах две тройки, най-добрият ориентир за него са природните науки. След като го научи той одобрително кимна с глава и записа подходящите дисциплини с биология.Каква беше радостта ми, когато научих после, че е завършил със златен медал една нова природна дисциплина – екология. Четворката характеризира ЗДРАВОСЛОВНОТО ви състояние. Една четворка означава, че ще прекарате всички леки заболявания. Две четворки - изключително здрав сте, лесно побеждавате болестите. Ако три пъти в рождената ви дата има цифра четири – притежавате много силна жизнена енергия, болестите ви “отбягват”. Имате ли четири четворки – болежките ви се дължат по-скоро на внушение. Една красива жена на средна възраст дойде при мен, защото си мислеше, че има някакво сериозно заболяване, което академичната медицина не можела да улови в началото. Помолих д-р Евтимова, която също беше феномен и моя дъщеря, да я скенира, за да проверим дали това е истина или не. Енергийната диагностика не доказа нищо. Тогава погреднах нумерологията й и установих, че в нумерологията на рожденната й дата имаше 3 пъти цифрата четири и тя просто си пращеше от здраве, но си беше внушила. Просто беше хипохондричка и за психоаналитично лечение я пое д-р Евтимова. Петицата в комбинацията на рождената ви дата показва каква е вашата ИНТУИЦИЯ. При една петица – интуицията ви е по-висока, отколкото у другите. Ако две петици присъстват в рождената ви дата и година – бихте станали успешен следовател или изобщо правист, тъй като интуицията ви е добра за това. Ако три петици се “появявят” при вас – вие сте човек, който в повечето случаи знае какво ще му се случи занапред. Една жена около 40-те дойде при мен за консултация какво да прави със силната интуиция, която притежавала. Тя съобщаваше за пророчески сънища, които й предсказвали доста неща не само за нея, но и за други хора. Понякога усещала и неприятности, които приближавали към нея или към някой, който тя обичала, независимо разстоянията. От нумерологията установих, че тя имаше една петица в рождената й дата – а това беше свидетелство за по-високо развита интуиция от другите хора. В настоящия й живот нямаше застраващи причини, които да тласкаха съзнанието й към по-голяма осторожност и интуиция. Тогава д-р Евтимова й направи психотехника за пътуване във времето и се разбра, че тя е била няколко пъти лечителка в други животи, като два пъти е загинала несправедливо. Страхът в нея от уменията й всъщност намериха обяснения. Така страхът беше осъзнат и преодолян. Шестицата показва степента на любов към ЗЕМЯТА. При наличие на една шестица - земята ви привлича, но ви е нужен повече физически труд. Две шестици означават, че не можете без физически труд – толкова силно ви привлича природата. 666 – това е знакът на Сатаната… Ако четири шестици са белязали деня ви на раждане – вие се трудите неуморно! Едно момче на 18 години страдаше от загубата на баща си и не искаше да се занимава с нищо. Той ме посети, за да го ориентирам, как да постъпи, за да преодолее този труден за него период. Съобщаваше ми, че душата му плачела без сълзи, защото връзката между него и баща му била много силна. И тъй като беше пролет и той бе селско момче, го помолих да обработва земята и да наблюдава как расте всяка трева под краката му, как цветята разтварят красивите си ароматни коронки, да засади плодово дръвче и да се грижи за него, то да расте и да даде плодове. Тази идея се роди от окритието в нумерологичната скала, че той има една шестица в рожденната дата, а това означава, че земята го привлича и му е нужен физически труд.Три месеца по-късно той ме посети отново, за да ми каже, че жизнените сокове на земята са помогнали на растенията, за които той се е грижел да го изхранват него и майка му и той ги бил нарекъл на името на баща си и всеки ден им говорел нежно и те растяли по повече от съседските растения. Той ми беше донесъл кошница със зеленчуци и плодове, за да ми ги подари в знак на благодарност. Седмицата показва наличието на БОЖИЯ ИСКРА у вас. Ако само една цифра седем присъства в рождената ви дата – не сте обдарен с неограничен талант. Две седмици ще рече, че имате силно развит художествен и музикален талант. Трите седмици не са добър знак – вие сте надарен, но жизненият ви път не е продължителен. Знакът на ангелите – четирите седмици, говори за това, че животът ви често е подложен на опасности. Една тридесет годишна жена бе останала рано вдовица с две деца на ръце и плачеше неутешимо в кабинета. Моят глас я поотпусна и тя сподели, че не знаела накъде да тръгне, защото загубила голямата си любов, съпругът си.Двете невръстни деца трябвало да се гледат и тя се разплака отново като съобщи, че била сираче, когато се оженила за мъжа си, а скоро след това загубили и родителите на съпруга й. Сега тя нямала помощ от никъде. Как да се справи? Това й беше болезненият въпрос. Той пареше и напираше като сълзи от очите й, тяхната искряща синева ме трогна. От нумерологията видях, че тя имаше две седмици, а това свидетелстваше за голям художествен талант.И аз я накарах да шие и обвезва спални чаршафи за широка употреба. Тя започна да го прави и редовно ги продаваше на пазарите. От това препечелваше и така постепенно се окопити и отвори ателие за дрехи, шиеше невероятно. Така тя намери начин за спасение. Бладареше по-късно на мен и на Бог, че й е дал възможност да работи и поддържа къщата си. Осмицата е показател на ЧУВСТВОТО ЗА ОТГОВОРНОСТ, заложено у вас. Една осмица ще рече, че имате добре развито чувство за отговорност. Две - винаги сте готов да помогнете! Поемате отговорност за всекиго и за всичко, ако цифра осем се среща три пъти в рождената ви дата. Четири осмици в комбинацията от рождените ви цифри? Притежавате парапсихологически способности. Един мой клиент дойде при мен много притеснен, защото ми разказа как избухнал пожар в една кооперация, но той бил разрешил да влезнат строителни работници в една стая, за което станало голям скандал и на всичкото отгоре се появил пожар и така се наложило пожарната да се намеси. Станали материални загуби. Фирмата, за която работел, човекът не поела отговорност въпреки, че всички строителни работници предизвикали пожара. Затова, че той ги пуснал или по-точно дал идеята да влезат в стаята, по-късно той поел финасовия удар и му удържали цялата заплата. За това развито чувство на отговорност се четеше не само от реалността, но и от нумерологията на рожденната му дата –той имаше една осмица. Това означаваше развито чувство на отговорност.Едва след като разясних случая, че фирмата е трябвало да поеме отговорност , а не той, защото в случая са участвали всички строителни работници, той се замисли. Сянка премина през лицето му.Едва сега той осъзнаваше, че го бяха прекарали. Посъветвах го да потърси правата си и да си възвърне загубената сума. След време той дойде и почерпи и въодушевено разказа как бързо всичко се уредило след като той повдигнал въпросът. Радост искреше в очите му, защото тези пари му трябваха за изплащането на жилищен кредит за собственото му жилище. В днешно време няма много богати хора и такива грешки тежко разтройват финансовото състояние на хората. Деветката показва РАВНИЩЕТО НА ИНТЕЛЕКТА ВИ. Ако само веднъж в рождената ви дата има цифра девет, ще постигате всичко с много труд и обучение. Доста умен е човек с две деветки в датата си на раждане. За да успее обаче, му е необходимо и обучение. При три деветки вие сте кодиран за човек, комуто всичко се удава с лекота. Имате четири пъти девет в рождената си дата? Вие сте изключителен ум. Не го похабявайте. Едно красиво момиче ме потърси заради факта, че според нея нищо не й се отдавало. Разпитът подсказа, че тя започва всичко и няма търпение да го довърши. Гледала как правят другите. Оказа, че от нумерологията на рожденната дата тя трябва да работи упорито и търпеливо, т.е. да постига всичко с много труд и обучение. Осъзнавайки своята грешка, усетих как тръпка на разочарование премина през цялото й тяло. Тя си мислеше, че има магия, а всъщност работата беше много по-различна. Нейната неопитност и нетърпение я правеха неудачница. Всеки човек се ражда, за да стане победител и най-трудно се понасят собствените неуспехи. Крехката психика на някои хора им пречи да наблюдават по-добре реалността и да я оценят аналитично, за да постигнат добри резултати. Налагаше се кардинална промяна на отношението към работата й. И началото беше нейната промяна...След 2 години тя дойде вече успяла, беше развила хубава дейност в областта на търговията и както каза тя „беше преживяла всяка нейна част”. Тя се обърна към мен, че едно голо благодаря не стига само за това тя да успее.Но все пак: „Благодаря ти, че обърна колелото на живота ми, благодаря и на Всевишния, че ми посочи пътя, за да стигна дотук”.

 


Някои маски.

Д-р Валерия Евтимова

Лимонени рецепти за домашно разкрасяване Освен прекрасно допълнение към салатите, лимоновия сок крие в себе си и неподозирани разкрасяващи и подхранващи свойства. Подхранваща маска за здрави нокти Потопете ноктите си за десет минути в прясно изстискан лимонов сок. После втрийте в ноктите си смес от равни части ябълков оцет и топла вода и изплакнете добре ръцете. Преборете се с черните точки Намажете с лимонов сок проблемните места преди лягане. На следващата сутрин изплакнете лицето си със студена вода и повторете процедурата докато черните точки изчезнат. Вдъхнете отново живот на изтощената си коса Смесете ? чаена чаша зехтин, ? чаша мед и 3 супени лъжици лимонов сок. Намокрете косата си, подсушете я леко и намажете корените на косата си със сместа. Покрийте главата си с найлонова шапка за половин час, след това измийте с шампоан. За свеж дъх Достатъчни са само няколко капки лимонов сок в съвсем малко вода. Изплакнете устата си с лимоновия сок, киселината ще унищожи бактериите, причинители на лошия дъх.

Маски за премахване на тъмните кръгове под очите

Тъмните кръгове под очите са проблем за голяма част от жените.Предлагаме ви две маски, които ще освежат кожата около очите и ще ви предоставят ценни петнадесетина минути, в които да не мислите за нищо. Маска с мед В 150 грама хладка вода разтворете една чаена лъжичка акациев мед. Натопете в сместа два памучни тампона и ги поставете под очите. Останете така 5-10 минути и изплакнете с хладка вода Маска с картофено пюре Сварете един картоф, обелете го и го намачкайте на пюре. Поставете по малко от пюрето в марля и поставете върху клепачите си за около десетина минути.

Чаена козметика за лицето

Прясно запареният чай от билки, корени, стъбла и цветове има аромат чисто, зелено и тръпчиво. На природа и живот.Еликсир на живота - на здраве, красота и добро самочувствие. Сушените лечебни билки са и разхубавяващо средство с невероятно въздействие. Чаят прочиства кръвта, укрепва нервната система, придава на кожата ба лицето приятен тен, а на косата повече блясък.Такива билки са лавандулата, градинския чай, мащерката, розмарина. Как се използват, приготвят и при какви случаи помагат? Лавандула. Действие: Успокоява и отпуска Помага при: Петна по кожата, при суха и алергична кожа Приготвя се: Листенцата се заливат с вряла вода, след 8 мин. се прецежда и се оставя да изстине. С настойката се правят студени компреси Мента. Действие: Охлаждащо. Помага при: Неприятно опъване на кожата, подуване на местата под очите. Приготвя се: Прави се чай от 1 суп. лъжица билка и 250 мл. вода. С чая се правят компреси - напоени от памук, които се държат върху лицето по 3 мин. Градински чай. Действие: Омекотява кожата, отваря порите. Помага при: Почиства и освежава бледия тен. Приготвя се: 2 суп. лъжици от билката се заливат с 500 мл. вряла вода и се прави парна баня на лицето.

Бобовите растения намалявaт холестерола и кръвната захар

Ястията, които съдържат боб, грах или леща са изключително полезни за здравето и трябва да са неизменна част от седмичното меню. Още преди 20 години списанието “American Journal of Clinical Nutrition” излезе с поредица от статии , че различните видове бобови храни могат да понижават холестерола и триглицеридите като субстанция в тялото. Консумирането на овесени ядки и бобена чорба три пъти седмично е идеалната комбинация за борба с високите нива на холестерола в къвта. Доказано е още, че веществата в бобените храни са истинско лекарство за диабетиците.Тези храни понижават нивото на кръвната захар и препоръчително за всички страдащи от диабет да приемат бобови храни поне три пъти седмично. Много важна съставка в бобените храни е и калият, който понижава кръвното налягане и предпазва от инфаркт и проблеми с бъбреците. Различните видове храни съдържат различно количество калий, като най-много има в белия боб, широко разпространен у нас. Не напразно соята е известна и като замесител на месото. Тя, заедно с лещата, доставят на организма протеините, които се срещат в месните храни. Тъй като месните протеини са изключително важни за балнсирания хранителен режим, се препоръчва на вегетарианците да наблегнат на бобовите храни. Бобовите храни намират място дори в музикалния бизнес. Най-нашумялата напоследък група- Black eyed peas, всъщност е кръстена на вид боб. Зърната му са с много малки размери, а окраската му прилича на много тъмно кафяви, до черни очи.

Теменужки при проблемна кожа

Теменужките са широко разпространени декоративни растения.Срещат се и по поляните и ливадите и край горите на Европа, Северна Америка и Северна Азия.
Листата са от овални до копиевидни и назъбени. Единичните цветове на теменужката могат да бъдат жълти, синьо-виолетови или комбинация от двата цвята. Срещат се от март до октомври.Цветовете на теменужките са чудесно средство против акне, морбили, варицела и заушки.
Накисват се 3 не много пълни лъжици с нарязани на малки парченца теменужки в 600 мл гореща, но не кипяща, минерална вода. Съдът се оставя покрит за 35 мин, после течността се прецежда се и се пят по две чаши хладък чай на ден.
При много разранена кожа проблемните места се обливат със същата течност.

 


Любимият сезон "рисува" характера ви.

Д-р Валерия Евтимова

Дали харесвате снега, или ви е най-добре на горещия пясък - не е случайно Имате ли любим сезон? Бъдете сигурни, че той издава вашия характер! Според психолозите хората, които обичат зимата, са индивидуалисти. Често са затворени, не много общителни, сурови и винаги знаят какво искат. Те преодоляват жизнените трудности със свити устни, търпеливо и настойчиво. Този тип хора постигат успех във всичко. По природа са сдържани, не говорят излишно и не са склонни да показват емоциите си. Въпреки че техните чувства са много силни, те се стараят да ги преживяват насаме и да ги пазят в тайна от другите. Също както и своето мнение, което изказват само ако са помолени или ако сметнат, че то непременно трябва да бъде чуто. Любителите на снежния сезон избират приятелите си внимателно и затова най-често броят на близките им хора не е голям. В повечето случаи обичащите зимата са материалисти, ценят уюта и комфорта. Не са склонни да прощават предателството и изневярата. Онези, на които пролетта е любимият сезон, имат мек характер и весел нрав. Те са лекомислени, весели и безгрижни. Рядко се поддават на отчаяние, често са душата на компанията и си падат по авантюрите. “Пролетните” хора рядко са инициатори, но с увлечение и възторг приемат идеите на другите и са готови да участват активно в осъществяването им. Всички ги обичат и им се радват, защото с тях се общува лесно. Връзките, които хората - пролет, завързват, рядко са трайни. Девиза “Далече от очите, далече от сърцето” те прилагат към всички свои обвързаности. Капризни и егоистични, непосредствени и романтични - това са хората, за които раззеленяването е любимото време на годината. Понасят трудностите леко, защото предпочитат да забравят лошото. Хората, които обичат горещия сезон, са родени лидери. Ярки индивидуалисти, те са способни да покорят сърцата със своята неудържима енергия. В главата си винаги имат множество идеи, планове и грандиозни мисли. Другите често им завиждат. От тях излизат добри началници, но на мястото на подчинен не им е уютно. Винаги се стараят да изпълнят живота си с разнообразие, в което понякога стигат до крайности. Те са упорити, често до инат, винаги се стремят да постигнат своето, но въпреки това са готови и на компромис - в разумни според собствените им разбирания граници. Любителите на лятото са способни на безумна любов. Те са верни и предани. Тежко преживяват раздялата, както и всяка неприятност, но когато си тръгнат, това е завинаги. Хората “есен” са неспасяеми романтици. Те са меланхолични, романтични, обидчиви и сантиментални. Трудно прощават, мразят лъжата. Праволинейни и открити, те са добри приятели и спътници в живота. Есента обаче е любимото време и на стеснителните, затворените и неуверени в себе си хора, склонни към депресия и потиснатост. Характерът им е променлив като времето през този сезон. Настроението им - също. Тези хора обичат спокойствието и уединението. Рядко изпитват нужда от общуване. Имат малко приятели, трудно се разбират с нови хора. Поради природната си сдържаност, скованост и неувереност в себе си те са с по-слаба воля и затова са склонни да злоупотребяват с алкохол, цигари, наркотици. Но има и други случаи, когато тези хора поради своите качества се отличават с нестандартното си поведение или начин на живот - в обществото могат да се държат предизвикателно или да имат много, но кратки любовни авантюри. Сред любителите на есента има много творци.

 


Свръхсъзнание.

Д-р Валерия Евтимова

Д-р В. Евтимова – е един от най-известните енерготерапевти в страната.Нейните търсения за лечението на сериозните болести отдавна са увенчани с успех. За нея страданията започват от проблемите на съзнанието. В четиримерната скала на холистичната медицина – лечение на физично, енергийно, астрално и ментално ниво, болестните усещания се стопяват, за да остане накрая здрав и духовно извисен индивид. Нейната популярност е отдавна извън пределите на страната.Пациенти от цяла Европа (Франция, Сърбия, Чехия, Полша, Германия, Испания, България, Турция) и Америка са й благодарни за отличните усилия, положени за излекуването им. Нейният символ е ЛЕЧЕБНАТА БОГОРОДИЦА от манастирите! Нейната нова изненада е изграждане на свърхсъзнание у всички, които лекува! Приема в Медицински център „Квантова сила”, Пловдив ул.Мали Богдан 66, тел.032/26 55 58 и GSM: 0898/484 154, Е-mail: dr.evtimova@abv.bg, http://alternative-medicine.dalir.net Точно когато се сещах за различни клинични случаи на пациенти, осъзнах , че нещата с тях бяха преходни, също спомних си как в махалата навремето се събирахме като тинейджъри и свирехме на китара и пеехме. Някои от тези младежи отдавна загинаха поради нелепа смърт. Защо съдбата ги лиши от живот и до ден днешен не можех да си обясня. Но сега изправена пред компютъра усетих тяхното присъствие от спомените и те бяха толкова реални като че ли са живи.. И в един момент се сещах за различни неща, на които съм държала, когато съм лекувала този или онзи човек. Стори ми се странно, че пишех в настоящето, а се сещах едновременно за миналото и настоящето, дори като че ли поглеждах и в бъдещето. Осъзнах колко много неща съм променила в себе си и че сега съм много по-различна от миналото и вероятно ще бъда още по-променена в бъдещето.Просто нямаше застой, спиране на движението, а само движение в развитие. Вече ясно формулирах преходността на нещата. И водена от тази мисъл аз изведнъж се озовах в един нов, по-различен, но невероятно чуден свят – като че ли времето и пространството изчезна в съзнанието ми и нещата се сляха, вече не съществуваше минало, настояще или бъдеще, нещо ме караше да бъда едновременно във всичко и във всяко нещо за което си помислех. Това бе едно особено състояние на ума ми, когато виждах променящите се части като че ли на квантите, на молекулите, на тъканите в живото или постоянното движение на света в мен и около мен. Но това не беше медитация, при нея все още има форми – правоъгълници, кръгове, спирали, но тук сега, точно сега нямаше ясна форма като че ли приличаше на постоянно променяща се плазма, от която всеки миг можеш да съградиш някаква форма, но тя постоянно се движеше и променяше непрекъснато формите. И заедно с това се променяха и смисълът и съдържанието. За миг можеш да си представиш едно ядро от неправилна плазма, която бе толкова преходна в образуването на формите, а всъщност си оставаше плазма. Това беше като непознавано ново състояние, в което бях изпаднала и се намирах в едно ново измерение на съзнанието, но крайно сложно и проникващо като че ли в други измерения. Какво беше това чудно състояние, където гледах с отворени очи, а виждах невероятни истини и то нямах усещане за време като че ли всичко беше на тепсия пред мен и аз си бях навсякъде много реално еднакво в спомените и и в истиността на съществуващите неща. Дори бъдещето което се прогнозираще в съзнанието ми беше по-реално от всякога. Размиването на времето в моето съзнание си беше една чудна изненада, къде бях попаднала? А ако има същества, които живеят по този начин някъде в реалния свят, които имат такова свръхсъзнание, които могат да преминават едновременно с огромна скорост в прехода на времето и да преминават измерения с такава лекота, които ние не познаваме? Ние явно не сме много съвършени макар и създадени по божия модел. Но какво беше това, което ми се случваше. Как се бяха ускорили мозъчните ми процеси така, че да размия времето и да се създадат такива гъвкави модели в съзнанието ми, които да наподобяват „хаоса”, да преливат от безброй форми, да успяват да разкрият нас и нашето съдържание. Дали те не са нашите създатели? Дали това, което наричаме Бог не е това съвършено съзнание, съществуващо в нашата или незная колко още вселени. С отворени очи да ти се случи невероятното нещо да си едновременно навсякъде във времето или по точно да се движиш с огромна скорост някъде по разширеното си съзнание, но като че ли се сливаш с някакъв паралел, който трудно може да опишеш. Обичах изненадите и тази ме направи щастлива. Бях открила една нова възможност за лечение, много приятна за много болести. Нашето съзнание си е още една загадка, в която трудно проникваме. Тази енергийна медицина на повече от 25 000 години крие толкова много възможности, които постепенно осъзнаваме. Нейната интелигентност надхвърля многократно нашите очаквания. Черпенето на енергия от чистия енергиен източник във Вселената чрез Сириус награждава за усилията ни да отворим душата си и да бъдем откровени най-вече със себе си и нашите страдания преди да ги излекуваме да приемем промяната на съзнанието си, да съградим правилно нашите ментални модели, да променим астралните си изживявания така както сочат китайците – „да сложим юзди на нашите емоции”, става въпрос за лошите ни емоции като гневът и агресията ни разболява черния дроб и жлъчката ни, мъката поразява белите дробове, силните емоции лоши или хубави увреждат сърцето ни, смесени емоции смущават панкреаса ни, пренебрегването на любовта е причина да се появи диабетът, а пълното отричане на всемирната любов причинява душевни болести и т.н На много болни съм казвала, че незнанието ги прави болни и нещастни. Информираният човек е силен, защото със своята интелигентност успява да се съхрани. Изборът ти да използваш тази невероятна медицина те поставя мното стъпала над другите, които не осъзнават, че родовете им са оцелели благодарение на тази медицина, която е черпела от чистите енергийни първоизточници на Вселената, все едно да пиеш вода от извора. Промяната е не само на телесно ниво, но и на енергийно, астрално и ментално ниво. Всеобватното лечение на личността е път към усъвършенстване, път към намиране на истината за всеки един от вас. Духовното осъзнаване помага за преодоляване на кармичните грешки, духовното израстване обаче ви променя мирогледа, отношението ви към света и дори към самите вас. Осъзнаването и помъдряването на човека са най-сигурният начин за избягването на причините за болестите. И отново стигаме до съзнанието. То е най-чистият продукт на невроните (нервните клетки). Неговите възможности могат да бъдат разгърнати при нужда в хода на лечението, за да се решат не само проблемите му, но да се издигне до нови възможности и висоти. Не само разгръщането му до нови честоти вече лечебни новото свръхсъзнание може да се слее макар и за малко с божествени изживявания и реалности. Те не само са приятни, но и изчистват болестите, пораженията, променят мисленето, помагат за пречистването на подсъзнанието и неосъзнатите наличности, както и се дава възможност да се изградят стабилни защити от проникване на чужди енергийни вмешателства. След такава здравна и енергийна подготовка чуждите енергийни влияния няма да се осъществяват, ще бъде трудно правенето на всякакви магии и контрол над вас няма да има. Човек има право на свободна воля и колкото е по-духовно издигнат толкова той сам управлява живота си. Иначе неграмотният човек е подложен не енергийните вибрации от планети, от звезди, от транфопостове около блоковете, от уреди от къщата, от компютри, GSM и ред други вибрации и излъчватели. Въздействията от Мрежата на Хартман, подземните пещери и течащите води са също толкова усложнения на енергийно ниво. Разположението на къщите и подредбата им, ориетацията на леглата им и много други представляват сигурна заплаха за здравето ни. Пуснете в сърцето си всемирната любов , а не негативни чувства като злобата, завистта, желанието да контролирате обичаните си хора и др. Няма начин да задържиш насила някой, колкото и магии да му направиш за любов. Не ви ли се струва, че се опитвате да зомбирате някой, само и само да задоволите себичните си амбиции и чувства. Щом нещата ви се изплъзват, това значи, че имате още да учите и да изчистите проблеми от живота си, за да получите. Вселената накрая винаги възнаграждава. За човека тя е планирала изобилие, да има повече от колкото му трябва.Но за да си го получите трябва да си научите всички уроци, които пренебрегвате. В не случайните събития и срещи вие имате да решавате още ваши проблеми с неосъзнати грешки. Вашите болести също не са случайни, за тях се подготвяте дълго време, докато си опечете нещата до сигурна болест или поредица от страдания, които искат да ви кажат нещо, че някъде сте сгрешили. В днешно време се знае, че точно хората са се „възнаградили” с болести и промяната и осъзнаването е реващият път. Научете се да се спирате откъм лоши изживявания, по-лесно да извикаш, по-лесно е да удариш, да обидиш и с какво се различаваш от маймуните? По-трудно е да се въздържиш да не го направиш. Но точно тук побеждаваш себе си и едновременно с това съхраняваш себе си и вредата от това на другия, съхраняваш съзнанието на двама, като ти си единия. Съществуват миролюбиви решения между двама, като викаш не отиваш в гората или в джунглата, а оставяш в цивилизацията нецивилизован. Но при тези ярки чувства те пробожда сърцето, кръвното ти се вдига, главата почва да ти бучи. И за какво е всичко това? Да не говорим и за демонстративни болести като хистерията, която обича публика и е по-демонстративна, колкото са повече хората. Страдание, с което болните се налагат и всички после се подчиняват, защото се плашат от хистеричните припадъци. За съжаление сексолозите обявиха, че това от женско страдание стана и мъжко мъчение. Болестните преживявания се размиват за двата пола, дори мъжете започнаха да стават по-чувствителни от жените. А модерното паническо разстройство пък започна да увеличава жертвите си, които имат преживени неприятности в детството или в минали изживявания. И то спада към нервните разтройства на неуспешните терапии от психиатрията. Да не споменаваме за фобиите, които са толкова голяма група и почти към всичко може да се получи патологичното изживяване. Най-странни са завоалиранията при някои фобии. Един човек отказва да се качи на автобус поради фобия измисляйки дори невъзможни глупости, защото не иска да ходи на работа. При човека дори сънищата са символни, там кантакта с всемира е по-голям и навлизаме в една много странна страна на човешката същност. Но както всеки енергиен отпечатък по тялото дори сънищата разкриват също нашите страхове, напрежения, неуспехи или понякога имат пророчески аспект и затова ще разкажа друг път. Сега да навлезем отново в света на неприятните душевни болести на съвремието. Една голяма група шизофренни разстройства крие пък други уловки, там скритият гняв у личността може да прерастне до явна агресия, в други случаи мисълта се разтройва от страхове или изживени стресове, непривични за поведението възможности у човека стряскат близки и роднини, да не говорим за необичайните обяснения на съществуващите допълнителни светове на тези болни, които са тях са толкова реални колкото истинския свят. Безкрайните фантазии и мании за преследване и наблюдение ни очудват. Напоследък се срещат толкова патология от липса на любов и разбиране у близките, които дори влияят и предизвикват болести и и ги поддържат в съзнанието на близките, като болните са направили някаква глупост и на всичко се гледа като на болест. И все пак не можем да не признаем, че само на тези болни се дава възможността да си спорят, с който си искат „невидим събеседник” по улицата, да си изказват всички невероятности и никой не им търси отговорност, за да не ги безпокои. Ходят си хората на разходка, карат се, смеят се или плачат дори. Всеки ги гледа и ги коментира, но никой не ги закача, дори се поотдръпват от тях.Съвременната психиатрия правилно счита, че болните е добре да се лекуват в домашна обстановка, да са в естествената среда. Та един син, който гледаше майка си, също болна психично, ми обясняваше как това било „много заразително”. Тази голяма група от болни се нуждаят от помощ и явно, че лекарствата само не помагат. Всеки има нужда от внимание, от разбиране, от обсъждане на болките на душата му. Да опознаеш всеки човек е просто едно пътуване в една нова галактика. Всеки свят крие нови възможности и изненади. И всички те могат да се лекуват успешно и с добавена психотерапия. Човек трябва да си припомним, че е личност и в неговия влак се композират непрекъснато осъзнати и неосъзнати решения. Прониквайки в неговите грешни решения всъщност е помощ, която той сам не може да улови. В истинския смисъл всяка появила се допълнително вече личност при съществуващата е като реализирана мечта за болния. Прилагайки техники за промяна на съзнанието всъщност ще променят реалния неправилен запис в съзнанието, за да се коригират болестните грешки. Не на последно място това специално свръхсъзнание може да промени и при други болести вътрешни, очни, ушни, неврологични, болести на опорно-двигателни апарат, на гериатрията, детски, онкологични и др, защото всички болести произлизат от проблеми в съзнанието. Тази хубава техника, прибавена към други природолечебни методи все пак лекува целия организъм и помага на духовното израстване.