1. Грипът загадка или позната истина - Д-р Валерия Евтимова

2. Простудните заболявания и грипозните инфекции - започват от съзнанието - Стефан Мандевски

3. Как да лекуваме инфекциите на горните дихателни пътища - Д-р Валерия Евтимова

4. Ехинацея – Echinacea purpurea - Д-р Валерия Евтимова

5. Лимони олимпийски шампиони на киселинността - Д-р Валерия Евтимова

6. Хороскопът - начин да живеем по звездите. Какво е хороскоп ? - Донка Димова

7. Спиралата и нейните тайни - Д-р Валерия Евтимова


Грипът загадка или позната истина  

Д-р Валерия Евтимова

Отдавна учените откриха, че някъде в по-горните слоеве на атмосферата се задържат грипни вируси, чакайки търпеливо своето време и час през зимните месеци. Но тази година в нашата страна грипът ще е като бомба със закъснител. Неговото разразяване се очаква в края на месец януари. Нека не забравяме, че доскоро циркулираха локални или по-масови поразявания от различни респираторни вируси и в зависимост от много фактори на състоянието на индивидуалната имунна подготовка на организмите инфекциите протичаха по- леко или по-тежко, но по-продължително. След като хората посвикнаха да се обличат, да се пазят,да стоят на топло, да избягват контактите, трябва да очакват нова вирусна вълна, идваща от грипа. Имайки предвид неблагоприятните поражения от опита на изминалите дни грипът има “великолепни” условия за масово имплантиране и разразяване. Неговата контагиозност е почти 100%, а имунитета, който остава след преболедуване е за 2-3 месеца.

Въпреки че симптомите му приличат на повечето респираторни заболявания, той си има специална визитна картичка-грип. Пораженията от общ характер са повишаване на температурата от средни до високи стойности (38-40 градуса и нагоре). Налице са открояващото без апетитие голямата отпадналост, васкуларното главоболие, болките в слепоочията и особено при движение на очните ябълки. Специфичните белодробни симптоми започват с паренето и обилната водниста секреция от носа, болките и дразненето в носоглътката, придружено с честа и суха в началото кашлица, схващане във вратните мускули и по хода на повечето мускулни групи, в горната част на тялото,изразени по-активно. Възможни са затруднения в дишането в резултат на преминаване на инфекцията в долните дихателни пътища (бронхити,пневмонии), свирканията са придружаващи. Едно от най-характерните смущения при грипа е честото кървене от носа или гърлото в резултат на силното възпаление и лесното разразяване на лигавични капиляри в тези места. На тази основа е възможен кръвохрак за късо време, особено отчетен при пушачите. Добре е лечението да протича под лекарско наблюдение поради възможните усложнения от белодробен, бъбречен, сърдечен тип и др. Ето защо грипът е най-опасен за увредени възрастни хора и децата.

Ако за не усложнен грип предишните години са сочили възстановяване след 7-10 дни, то през тази година ще са необходими 2-3 седмици, а при усложнения и повече.

За да не се разболеете от грип можете да си направите противогрипна ваксина, която ще си закупите от аптеките в мрежата. Проверени от лабораториите народни лекове са киселото мляко, чесънът и лукът. Достатъчни са 1-2 чаши кисело мляко дневно и по 1-2 скилидки чесън и половин глава суров лук. Бъдете сигурни ако ги консумирате редовно, че грипът няма да ви достигне. Добре действа и антиоксидантът вит С-от плодовете и зеленчуците, половин чаена чаша кисел зелев сок, ябълките, прасковите, рибеното масло, кайсиите и други природни дарове. Чайове от балкана и настройките от липа, лайка, градински чай и др.също помагат, но добре е да се комбинират с мед.

Проявете разум и желание, за да запазите здравето си в опасните периоди.

 

Грипът и неговите страшни усложнения

Научните вести съобщават за усложнения, които грипът предизвиква. Дали обаче те са резултат на провокирани стари увреждания, чийто предпоставка се крие в отминалите години и неправомерния начин на живот на живот или са чисто вирусни атаки, никой не може точно да определи.Защо ли грипът се нарежда в списъка на вирусната причинност в създаването на кардиопатиите при положение, че трябва да се търсят както общи, така и локални смущения в имунитета? Надали вирусът на грипа е толкова мутирал щото след белите дробове си е харесал и пътя към сърдечно-съдовата система. Не се ли крие само разиграване на съществуващите токсични продукти, които подсилени от тези на напластеното отгоре заболяване-грип циркулират по кръвен път и отключват стари органи-мишени и единият е сърдечно-съдови смущения, а другият индиректен отразител са бъбреците.

Както и да се опитаме да намерим отговор за тези въпроси, вероятно бъдещето ще е единственият сигурен аргумент, поради развитието на науката и увеличаване на нейните възможности. За сега ще се задоволим единствено с провокираната там и тук клинична картина на органа-мишена, както и с неговото възможно лечение.

Ако сърдечните ви проблеми се обаждат или като сърдечни бодежи, болки или като ритъмни нарушения,изразени по-леко или стигащи дори до заплашващи живота смущения, то кръвното налягане може да се качва рязко или пада стръмно под нормата ако вземете лекарства. При всички случаи алтернативата ви е лекарската помощ. Добре е да знаете,че за играта на кръвното налягане са възможни и въздействията от подреждането на планетите-затова по-спокойно и без много емоционални сътресения. Следете дозите на медикаментите и разчитайте на лекарската преценка за състоянието ви.

В бъбречна посока може да се явят внезапни кризи (болки в кръста), безсимптомна хематурия (кръв в урината или пък класическите симптоми на възпалението-често пикаене,парене при уриниране, дразнене на пикочните пътища от отделяне на пясъци и т.н.).

Що се касае до белодробните смущения те се явяват при хора с влошен тъканен или общ имунитет от пушене, хроничен алкохолизъм, силикотични или други професионални напластявания в белодробната тъкан, ТБЦ болни и други, които се хранят лошо. Не са малко случаите на прекарани наскоро други респираторни смущения от друг тип вируси.

Разглеждайки широк аспект страшните усложнения,които могат да възникнат при грипната епидемия, е необходимо да се разгледат въпросите за храненето, които прибавени към другите страдания биха могли да намалят или отстранят лекарствата ви след по-къс или по-дълъг срок на спазване на съответния хранителен режим. Ако се съобразите с правилното хранене, вероятно бихте послушали гласа на майката Природа, която е най-голямата лечителка на всичко.

 


Простудните заболявания и грипозните инфекции - започват от съзнанието

Стефан Мандевски

Простудните заболявания и грипът са остри възпалителни заболявания и са израз на “преработката” на даден конфликт. Настъпват винаги в кризисни ситуации, когато ядът ни засяда на гърлото или ни идва до гуша, когато нещо ни излиза през носа. Под “кризисни ситуации” разбираме онези чести, несензационни, но важни за психическата ситуация, които чувстваме като претоварване и заради които търсим основателна причина да се оттеглим за малко, защото ситуацията поставя твърде много изисквания към нас. В момента не сме готови съзнателно да признаем предизвикателството на тези “дребни” всекидневни ситуации и желанието да избягаме, стига се до соматизация: в тялото нещо ни засяда на гърлото или ни излиза през носа. Този неосъзнат път ни осигурява разбирането към нашето положение, да се пооттеглим от обременяващата ни ситуация и да се обърнем повече към самите себе си. Сега напълно можем да изживеем своята чувствителност само на физическо равнище.

Главата боли, очите сълзят, лигавиците са разранени и раздразнени. Никой и нищо не бива да ни безпокои. Носът е запушен и всяка комуникация (дишането като контакт) е невъзможна. Това поведение на отблъскване се подкрепя с кихане, като функцията издишане се превръща в истинско отбранително оръжие. С дрезгавото гърло говорът, като средство за комуникация също се редуцира до минимум. Лаещата кашлица, със заплашителния си тон, ясно показва, че общуването е ограничено.

При такава отбрана не е чудно, че сливиците, като един от най-важните защитни органи на тялото, работят на пълни обороти. Те толкова се подуват, че човек не може да преглъща всичко. Това подтиква към самокритичния въпрос: Какво всъщност той вече не е в състояние да преглътне? Гълтането е акт на поемането навътре, но тъкмо това вече не искаме. Простудното заболяване се проявява на всички плоскости. При грипа болките в крайниците и чувството като че ли сме смазани парализират всяко движение, а болките в раменете понякога дори създават впечатление за бремето на проблемите, които тежат на гърба ни и не искаме повече да ги носим.

Голяма част от тези проблеми ние се опитваме да отхвърлим под формата на гнойна слуз и колкото повече от нея освобождаваме, толкова по-облекчени се чувстваме. Така всяко простудно заболяване е обновително и сигнализира за малък напредък в нашето развитие. Природолечението с право гледа на простудното заболяване като на много здравословен прочистващ процес, който промива токсините и ги извлича от тялото. Токсините – на психично равнище съответстват на проблемите, които аналогично, също се разтварят и отхвърлят. Тялото и душата излизат укрепнали от кризата…до следващия път, когато пак ни дойде до гуша.

 


Как да лекуваме инфекциите на горните дихателни пътища

Д-р Валерия Евтимова

 

Въпреки че проблемите на дихателната система (и по-специално на ринофарингитите) са най-честите заболявания и си задаваме въпроса как най-добре да ги лекуваме, защото да не боледуваме толкова често от тях. Антибиотиците, предписвани за щяло и не щяло, дават не трайни ефекти, а по-скоро трайни поражения, какво би следвало да не правим? Често пъти , в желанието си за по-малко лекарствено натоварване аптечните сиропи и капки за нос се предписват като главно средство за лечение на леките бронхиални катари. За съжаление повечето от тях търпят известна критика от гледна точка на природната медицина. Най-напред в състава им, освен отхрачващите билкови естракти и етерични масла, широко са застъпени и подтискащи кашлицата средства от рода на кодеина, които не са подходящи при повечето белодробни инфекции, тъй като затрудняват отделянето на слузта (в съчетания като “Бронхолитин”, “Глаутерпин”, “Туседан”, “Тусирол” и др.). Единствено сиропите, предназначени за малки деца (“Пертусол”, “Тусифен” и др.) са “чисти” от подтискащи кашличния рефлекс субстанции, но те пък съдържат други вещества (ефедрин, амидофен, бромови соли , захароза и пр.), които увеличават страничните им явления. Един от достатъчно известните у нас препарати (полусинттичен, от индийското растение адхадота), който наистина помага за втечняването и изхвърлянето на слузта, е “Бромхексин” (“Бизолвон” – той не бива да се комбинира с подтискащи кашлицата вещества.

Някои капки за нос са относително безвредни (напр., на базата на разредено сребро (“Коларгол” или хомеопатичен извлек от млечка или луфа). Други (нафазолин, адреналин) съдържат съдосвиващи медикаменти, чрез които се намалява очистването на секретите, а при екстремни злоупотреби могат да се получат и трайни увреждания.

В народната медицина също понякога се препоръчват силнодействащи сокове или прахове от луда краставица, челебитка или кимион, но те освен загряващото имат и дразнещо действие, не бива да се прилагат при склонност към кръвотечение от носа и пр. Чайовете и натуралните екстракти за вътрешна употреба, инхалациите с етеричномаслени растения или дозирани етерични масла, прополис и др. пчелни продукти, общите и тонизиращи точкови масажи, капките за нос от достъпни суровини (солена вода, сок от цвекло, чай от хвощ и др.) могат да помогнат повече, и то безрисково.

Респитонинът – екстракт от наши билки и ехинацея може да се комбинира с други чайове, както и билкови препарати, като “Проспан” (от бръшлян), “Бронхикум”, “Стодал” и др. Като имуностимулатори за вътрешна употреба се внасят концентрирани препарати от ехинацея и хидрастис (“Колд-Х”), индийски и китайски фитопрепарати )”Септилин”, “Канелено клонче” и др.). По-рядко прилагани у нас са билките: исоп, телчарка, сапунче, гринделия, ленивче, незабравка, бударица, самобайка и др.

Предписват се още антоциноиди (“Пикногенол”, “Ендотелон”, “Винивитал”), мощни поливитаминни формули с минерали, особено цинк, и буфериран или естерифициран витамин С. Много важен е точковият ароматомасаж. При екстремна нужда от природни заместители на антибиотиците е възможно под лекарски контрол да се опитат етерични масла и вътрешно (чаено дърво, манука, розмарин, евкалипт и др. За капки в ушите могат да се прилагат маслена чеснова настойка или сок от голяма тлъстига (“дебела мара”).

Друг метод е хомеопатията – съществуват многобройни възможности, според конкретните признаци: самакитка, дива тиква, котенце, змиярник, баптизия, (диво индиго), къдрав лапад, пронизан дъбравник, сенега, морско поддъбиче, хидрастис, айлант, огнивче, белодробен лишей, гринделия, стафилококцинум (потенциален препарат от златист стафилокок – безвредна алтернатива на едноименните ваксини и анатоксини) и др.

В най-общ вид нещата придобиват следните възможности :

1. Храни, наречени "мукокинетични" aгенти, които разреждат и отстраняват белодробните секрети:

•  -Лютите чушки (капсаицин)

•  -Чесън (алиин) - антивирусен, антибактериален и антигъбичен

•  -Лук (кверцетин) - същото

•  -Джинджифилът и гибата шиитаке - унищожава грипните вируси

•  -Хрян (алилозотиоцианат или синапено масло)

•  -Пилешка супа (аминокиселината цистеин).

ЛЕЧЕБНА СУПА НА Д-Р ЦАЙМЪНТ - в пилешка супа добавете голямо количество чесън, лук, пипер и лютиви подправки (къри или люти чушки).

2. Пийте повече течности - най-малко 6-8 чаши топли течности, защото иначе лигавицата изсъхва, при ди ш ането през устата и борбата с инфекцията не е успешна.

3. Избягвайте млякото, защото сгъстява носните секрети. Има противоположно действие на лютите чушки и може да се използва като антидот ако преядете с тях . Като профилактика обаче можете да ядете кисело мляко поне 3 месеца преди сезона, защото стимулира производството на гама интерферон, който се справя с инфекциите и с алергичните реакции.

4. Ензимът бромелайн от ананасовия сок също се бори с инфекциите.

5. Яжте повече плодове и зеленчуци - антиоксидантните съставки са важни в тях - вит С, флавоноиди, бетакаротин, вит Е и т.н.

6. GLA (гамалиноленова киселина) - в масло от нощна свещ, касисово семе и масло от пореч .Има антивъзпалително действие и намалява усещането за болка.

ДОБАВКИ:

•  Вит С - 500 мг на 2 часа в комбинация с флавоноиди

•  Бетакаротин - над 50 000 I U 3 пъти дневно

•  Цинков пиколинат

•  Коензим Q10

•  Кверцетин

БИЛКИ:

1. При температура и чай от липа, мента или бъз и др.

2. За имунитет:

•  -Клиновиче - имуностимулатор, дава се под формата на екстракт, а корените му се добавят в супи.

•  -Ехинацея -В Америка - имуностимулатор на клетъчно ниво (първо тя стимулира костния мозък да засили фагоцитарната си активност. След това улеснява освобождаването на тези фагоцити в кръвния проток и лимфната система, които унищожават микроорганизмите с по-голям от нормалното интензитет. Тъй като периодът на повишена активност на имунната система е кратък, ехинацеята се използва за не повече от 4 дни. Ако има ну ж да се почива 4 дни и се повтаря.

•  -Хидрастис - силни антисептични свойства срещу паразити, бактерии и вируси, успокоява лигавицата. Съчетава се често в препарати с ехинацея и се прилага също за късо време.

•  -Джинджифил - еспекторант (чисти бронхите), приема се ежедневно като чай, в прахообразна форма или в течна форма на екстракт. Той е отлично лекарство за стомах, подтиска гаденето и симптомите на стомашна настинка.

•  -Зелен чай - има огромни прочистващи възможности.

•  -Бряст - за успокоение на раздразнено, уморено или възпалено гърло и против суха кашлица; приема се под формата на бонбон, чай или настройка. За приготвянето на чай 30 г кора от бряст на прах се залива с 500 г вряла вода и се запарва за 15 мин.

•  -Ефикасна гаргара при възпалено гърло и синуси може да се направи с еднакви части детелина на прах, лют пипер и джинджифил. 1 ч.л. се залива с гореща вода.

•  -За прочистване на запушен нос в устата може да се сложи хрян с капка лимонов сок.

Руска настройка от хрян : Към 1 чаша гореща вода добавяме 1 лъжичка настърган пресен хрян, 1 лъжичка мед и 1 лъжичка смлян каранфил. Разбърквате. Да се пие бавно и да се бърка често, защото хрянът се утаява. Можете да си направите и гаргара - прочиства гърлото и синусите.

- Чай от корени на сладник. Сладникът има анестезиращ ефект, успокоява раздразнено гърло и намалява кашлицата. Използвайте го умерено, той може да повиши кръвното ви налягане.

- Гаргара с градински чай (немците го използват) - 1-2 ч.л. изсушени листа за 1 чаша вр я ла вода. Запарва се 10 мин. Лекува болно гърло с възпалени сливици, но не бива да се дава на деца под 2 год.

- Сироп от лук против кашлица - поставят се 6 нарязани глави лук в тенджера с двойно дъно и добавяте 1/2 чаша мед. О ставете на слаб огън за 2 часа, прецедете. Чаят се приема на равни интервали, за предпочитане топъл.

- Рецепта на д-р Дюк против ларингит - ананасов сок с щипка джинджифил, розмарин, индийско орехче и мента, плюс малко сладник за подсладител. Може да се добави мащерка и кардамом. При високо кръвно налягане да не се употребява сладник.

- Др.билки, лекуващи настинка (чай, тинктура или капсули): бял оман, лечебна очанка, ранилист, бял равнец, тинтява, лечебен исоп, самодивска трева, лечебна сарсапарила (скрипка), черно кандилниче, lomacium.

ВЪНШНИ ТЕРАПИИ ПРИ СИНОЗИТ :

1. Влажни топли компреси, поставени на челото, очите и носа 3 пъти дневно. Билков еквивалент са сушеният джинджифил на прах и пю р ето от лотосов корен във вид на паста. Тя се поставя над и под очите - загрява силно мястото, н о не го изгаря.

2. Парна инхалация - загрейте съд с вода и добавете ароматно масло от мащерка - действа антибиотично и ф унгицидно.

- Евкалипт и мента прекрасно отпушват носа.

3. Промивка през носа с топла солена вода или с преварена вода с хидрастис.

ХОМЕОПАТИЯ:

1. При синозит:

•  -Кали бихромикум - за хора, отделящи плътни зелени и жълти секрети. Болката е концентрирана в основата на носа и между очите. Може да се почувства болка и на малки участъци по лицето, след притискането на които има облекчение.

•  -Пулзатила -секретите от носа се отстраняват лесно. Настинката се влошава вечер или през ноща.

2. При настинка:

а/ При ранен стадий на настинка:

•  -Аконит или Аконитум напелус - внезапна поява на н астинка, силни хора и такива, хранещи се с месо. Три 30 сантиграмови таблетки под езика стигат за унищожаването на инфекцията със скоростта на нейната поява.

•  -Беладона - внезапна поява на настинка. Ако не подейства за няколко часа, го оставет е .

•  -Ферум фосфорикум - за слаба имунна система, хора с "провлачане" на заболяванията. Симптомите са леки, но неприятни. Болният е предразположен към анемия. 3 табл. под езика през няколко часа още при първото неразположение.

б/ За настинки в среден стадий:

•  -Алиум цепа - очите на болния са ясни, а носът зачервен и възпален, чувства се по-зле в топла стая и по-добре на чист въздух (подобно на действието на червеният лук).

•  -Еуфразия - подобно на предното състояние (нос и очи), но очите са червени, подути и замъглени.

•  -Натриум муриатикум - болният е с течен секрет като белтък, устните са напукани и сухи, с херпеси. Често заболява от настинка, след като е изпитал негативни емоции.

в/ За напреднала настимка:

•  -Арсеникум албум - парене на очите и синузит, тръпки, слабост, треска, изтощение, може бронхит, чувства се зле през ноща и по-добре на чист въздух.

•  -Меркуриус вивус - имунната система е отслабена, гърлото възпалено, затруднено преглъщането, кихане, хрема, неприятен дъх, лоша каплица, обилна слюнка и нощни изпотявания.

•  -Хепар сулф - минерално лекарство при тежки настинки и грип, когато те преминават в инфекция или синузит, а лечението с антибиотик не е помогнало. На болния му е студено, а и се наблюдава слизеста течност в дробовете му с плътен жълт секрет. Емоционално е раздразнен, избухлив, дори към тези, които се опитват да му помогнат. Причината за това е инфектирането и на нервната система.

3. При грип:

•  -Еунаториум перфоратум - от билки, при грип, придружен от болки в крайниците и най-вече в дългите кости на краката. Клинично - висока температура, редуваща се със студени тръпки, предшествани от жажда.

•  -Нукс вомика - важно лекарство при настинка на стомаха. Клинично- тръпне от студ, но се чувства по-добре на чист въздух, сухота в носа и гърлото, свръхвъзбудимост. Смята, че след повръщане ще е по-добре.

•  -Телсениум - при остра фаза на грип. Основен симптом е температура без жажда.

4. За кашлица:

•  -Антимониум тартарикум - за болни с шум в гърдите по време или след настинката. Кашлицата е влажна, храчките са жилави. Помага при зимна кашлица, но продължаваща през всичките сезони. Ако това не подейства, добре е да се консултирате с лекар.

•  -Дулкамара - при кашлица, влошаваща се при студено и вла ж но време. Обичайният сезон за приемането е есента.

•  -Румекс криспус - подходящ за су х а, дразнеща кашлица, която остава след настинката, особено когато хората започват да губят гласа си. Усилва се вечер и след събуждане сутрин. Влошава се при промяна на времето от студено към горещо.

•  -Игнация - за кашлица, вседствие на емоционален стрес. Кашлицата е дразнеща и човек може да кашля до изтощение.

5. При треска (висока температура):

•  -Аконитум - температурата се поява внезапно след излагане на студ, сух вятър и за няколко часа достига 38-39 градуса. Болните стават неспокойни, напрегнати и се страхуват, че няма да се излекуват.

•  -Беладона - ако аконитумът не повлияе в течение на 12 часа, се дава беладона. Индикациите са: суха и гореща кожа, покритите места се изпотяват , а краката остават ледено студени. Не се чувства жажда и езикът е ярко зачервен. П роява се чувствителност към светлина, шумът и движ е нието могат да причинят пулсиращо главоболие. Това е лекарство за висока температура, придружена от конвулсии и халюционации.

•  -Бриония - за суха кашлица, напукани устни, придружени от жажда. Симптомите се влошават при студен и сух вятър. За разлика от неспокойните пациенти, на които се предписва Беладона, болните, приемащи Бриония, са неподвижни, за да избегнат болката.

•  -Телсемиум - често използвано лекарство при грип или летни настинки. Жълтият жасмин, от който се получава, прилича на болния: унил, оклюмал, сънлив и жълт. Слабата енергия предизвиква летаргия и болки в крайниците. Температурата е ниска в началото, но остава за дълго време, придружена от тръпки и голяма жажда.

•  -Баптизия - повишаването на температурата е внезапно и често пъти е придружено от настинка на червата. Появява се внезапно повръщане, лош дъх, отпуснатост, зачервяване, нещастен вид. Симптомите се влошават към обяд. Болният е изплашен и недоволен.

АРОМАТЕРАПИЯ:

1. Вдишване на:

•  -евкалипт и мащерка - облекчава дробовете от секрецията.

•  -масло от чесън, лимон, бор, розмарин, лавандула, мента и лечебен исоп.

Добавете ароматно масло към керамичен или стъклен съд с гореща, но не вряла вода. След това затворете очи и поставете главата си на 20 см от съда, като покриете съда и главата си с хавлиена кърпа. Вдишвайте бавно и дълбоко 5-10 мин. Процедурата може да се повтори 2-3 пъти дневно, ако се налага.

2. Ароматни вани - с лавандула, здравец и исоп. Използвайте носител като магнезиева сол, морска сол, мед или крем, иначе маслата просто ще плуват на повърхността.

3. Впръсквайте във въздуха над населени места, за да се унищожат бактериите, намиращи се в него. Такива са лимон, портокал, круша, евкалипт, хвойна, лимонова трева, мента, бор, розмарин, санталово дърво и масло от чаено дърво.

Комплексно природолечение. Полезни са промивките на носа, инхалациите и определени дихателни упражнения – форсирано дишане за изчистване, алтернативно за регулиране и др. Общо загряването до изпотяването е полезно при температури под 39-39,5 градуса; при по-високи стойности се прибягва до охлаждащи процедури.

Трябва да се обърне внимание също на храносмилателната система – в повечето случаи обилната слуз, която задръства дихателните органи, не се дължи само а микробите, а и на прехранване с концентрирани храни (млечни, месни, “тежки” ядки – фъстъци, шамфъстъци, кашу, зрели бобови семена, рафинирани въглехидрати и сол). Много са опасни и химичните проблеми с освобождаването на червата. Затова не трябва да ни учудва фактът, че препоръката за разтоварващ режим и прочистване на червата при всякаква хрема, гърлобол и кашлица е водещо към успехи природолечителите от различни страни.

Могат да се назначат специализирани точкови енергийни масажи и зонови енергийни процедури, лазеропунктура и др. Докато в острите случаи загряващите и изпотяващи процедури (общо и на отделни зони, напр. гърлото и ходилата) са от полза, за предпазване от повторни простуди е целесъобразно постепенно закаляване редуване на планинско с морско лечение , и разбира се, избягване на вредности като тютюнопушене и нехигиенична обстановка на живот. В хроничните случаи е разумно да се обърне внимание на фактори като алергична чувствителност и психологична настройка.

 


Ехинацея – Echinacea purpurea

Д-р Валерия Евтимова

Световният имуностимулиращ хит от последните 15 години сега е на мода и у нас. Резултатите са добри, но не и магически, което идва за сетен път да докаже, че само комплексното лечение може да се надява на максимален успех. Разбира се ехинацеята е добра при остри простуди, а понякога за по-дълъг период при склонност към чести възпалителни процеси и някои тумори и е перспективно да се употребяват капсули, капки или чай от това растение, преди всичко от корените му (вършат работа и двата вида – теснолистен и пурпурен). То влиза и в състава на комплексния фитопродукт “Респитонин”(екстракти от наши билки и ехинацея; с противомикробно, имуностимулиращо, отхрачващо и противоастматично действие; при сезонни заболявания – хрема, гърлобол, кашлица, грип се приема по 30 капки до ? чаена лъжичка, 2-3 пъти дневно преди храна. При хронични процеси, съчетани с възпаления на средното ухо, както и при деца, начинът на лечение се уточнява индивидуално. Най-добре се повлияват конституциите Ин и Кафа. При доминираща Вата доша и остри възпаления на стомаха и червата може да се използва за инхалации. Респитонин не съдържа захар и може да се приема от диабетици, при лошо състояние на зъбите и т.н).

Разпространение: Ехинацеята вирее по долното течение на Мисисипи.

Използваема част : Цялото растение. Използват се коренищата, събрани през пролетта или есента и съцветията, събрани по време на цъфтежа.

Химиченс състав: Дрогата съдържа полизахариди, флавоноиди, кафеена киселина, алкалоида ехинакозид, тлъсти масла, алкилоиди гликопротеини, стероли, минерали и мастни киселини.

Лечебни свойства : Имуномодулиращо, противовирусно, антибактериално, противотуморно, антимикотично. Спиртната настойка от ехинацея е ефикасна при левкопения, предизвикана от облъчване или цитостатици (лекарства за рак) и оказва определено действие при онкопроцесите . Ефикасна е при туберкулоза, левкоза, колагенози и др. Използва се също за лечение и профилактика на респираторни и вирусни заболявания; при много хронични заболявания от автоимунен характер (ревматоиден артрит, хепатити, нефрити), аднексити, простатити, септични процеси, псориазис, трофически язви, гнойни дълбоки рани. Настойката не е токсична. Тя повишава имунитета и се отнася към растителните стимулатори или модулатори на имунната система, меко стимулира кората на надбъбречните жлези, като увеличава произвеждането на хормони, оказващи противоалергично и противоревматично действие. Сокът от пресни съцветия предизвиква ускорено съсирване на кръвта. При локално приложение се ускорява зарастването на рани. В Германия ехинацеята се прилага при ангини, тонзилити, различни възпалителни заболявания на вътрешните органи. Ехинацеята се счита за мощен стимулатор на централната нервна система, биостимулатор и чудесно лечебно средство, подобно на женшена. Тя увеличава сексуалната активност. Препоръчва се при депресия, психическа и физическа преумора. Дори продължителната употреба на ехинацея не води до потискане на нервната система, което се наблюдава например при продължителна употреба на китайския лимонник.

Начин на употреба . 20-30%- това спиртна настойка от сурови корени или цветове в 70% - тов спирт, престоява повече от 1 месец. Пие се по ? - 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден, а също се използва външно за компреси при рани и изгаряния. За външно приложение и микроклизми се приготвя 20-30% спиртна настойка и отвара от корени в растително масло.

Получените фармацевтични препарати от ехинацеята “Е sberitox ” и таблетки “ Echinacea ” се приема 3 пъти дневно в дози 200-400 мг в таблетки. Има и тинктура, която се дозира по 1мл и се дава 2-3 пъти дневно. Не трябва да се употребява повече от два месеца!

 


Лимони олимпийски шампиони на киселинността

Д-р Валерия Евтимова

Вит С е главното им богатство – като киселина, той стимулира в стомашната лигавица производството на солна киселина и на разцепващия белтъците ензим пепсин. С това съществено се подобрява усвояването на белтъчини, калций и желязо. Белтъчините витализират и създават устойчивост срещу стрес, калцият е добро естествено средство за успокояване на нервите.

Биофлавоноидите на лимона засилват действието на неговия вит С, белите кръвни телца и имунните “активисти” – левкоцитите, се нуждаят от много вит С за изпълнение на своите отбранителни функции. Минути след вноса му, вит С импулсира хипофизата и надбъбречната жлеза за производство на хормони. Известните невротрансмитери норадреналин и бетаендорфин могат да бъдат произведени само с помощта на вит С.

Лимоновият сок, благодарение на главните си “инструменти” – вит С и биофлавоноидите – стимулира изграждането на нова съединителна тъкан, ускорява растежа на косата и ноктите, подобрява силата на зрението, укрепва кръносните съдове до най-финните артериоли. С това лимоновият сок предпазва от разширени вени, от хемороиди, ускорява лечението на рани, спира кървенето на венците, облекчава и лекува пародонтозата.

Съвременните лаборатории доказаха наличието на пълен пакет антиоксиданти – вит С, каротиноиди, флавоноиди, терпини, лимонени, които го правят изключителен борец срещу рака в тялото, както и виновник за поддържане на младостта на организма.

Лечебните му действия са познати от древността. В Египет и Индия са го използвали първоначално като противоотрова срещу ухапвания от отровни змии. Древните египтяни са го почитали не само “при различни отравяния и при вътрешно гниене, но и при тъга, униние, мрачно настроение и меланхолия”. Давали го и по време на чумните епидемии като профилактично средство. Плиний Стари предписвал големи дози лимонов сок при всякакви болести, а немският лекар Парацелз 15 век го използвал както за лечение, така и като профилактично средство. Знаменитият таджиски лекар Авицена през 11 век също предписвал лимони при различни болести /жълтеница, сърдечна недостатъчност, храносмилателни разтройства, треска, упорити повръщания, бременост и др./. Източната народна медицина използва плода за лекуване на отоци, предизвикани от ужилване на насекоми /пчели, оси и др./. След накапване върху ужиленото място сърбежът и отокът постепенно изчезнали. При силно главоболие препоръчвали натриване на слепоочията с парченце лимон, при което болката отшумявала.

Редовната консумация на лимони премахва признаците на пролетна умора, породена от витаминозен недостиг – липса на апетит, отпадналост, кървене на венците, предразположение към заразни заболявания и др. Лимоновият сок е подходящ за лечение на скорбут и при различни инфекциозни заболявания и фебрилни състояния.

Вит Р от лимоновите кори помага при кръвоизливи от вътрешните органи, като кръвохрачене, повръщане на кръв. Комбинираното действие на вит С и Р от лимона стяга кръвоносните съдове и затова е добре при възрастни хора в борбата с артериосклерозата и инсултите. Високото наличие на калиеви соли сочи, че плодът има и диуретично дсействие, като лекува високото кръвно налягане и отоци от сърдечен и бъбречен произход. Препоръчват го и при ревматизъм, подагра, гастрити с понижена киселинност, чернодробни и бъбречни болести.

Лимонът стимулира имунната активност на оргжанизма и е особено ценен при хеморагична форма на бронхопневмониите. Той предодвратява образуването на утайка от пикочна и оксалова киселина. Намалява съсирваемостта на кръвта и се използва профилактично срещу сърдечен и белодробен инфаркт и при тромбофлебити. Лимоните са превъзходна диетична храна за хора със стомашно-чревни възпаления и разтройства, тъй като дразнещият елемент – целулозата е в твърде ограничено количество.

С разтвор на лимонов сок и вода се прави гаргара при ангина и възпаление на лигавицата на устната кухина. Компрес с разтвор от лимонов сок се лекуват екземи и гъбични поражения на краката.

Кората на плода се прилага при стомашно-чревни разтройства, тъй като съдържащия се в нея пектин поглъща токсините от червата и нормализира дефекацията. Инхалация с пуснати лимонови кори във вряща вода /фитонцидите на лимоновото масло/ помага при остри и хронични синузити.

Лимоните благоприятстват използването на желязото за клетъчното дишане, стимулират клетъчния растеж и подкрепят лечението за отслабване.

Лимонът е най-използваният природен продукт в козметиката – за освежаване на застаряваща и отпусната кожа и почистване на тъмни петна и лунички по лицето.

 


Хороскопът - начин да живеем по звездите. Какво е хороскоп ?

Донка Димова

Астрологията се занимава с изучаването на съвпаденията във времето между разположението на планетите и събитията на Земята.

Зодиак е гръцка дума и означава кръг, на живота. Всъщност той е координатна система. Двете оси разделят кръга на 4-квадранта, които са годишните времена. Всеки квадрант се разделя на още 3 равни части и се получават 12 зодиакални знака. Слънцето преминава всеки от тях за около 30 дни, всеки знак владее 30?, а всички заедно - 360?, равни на една година пълно завъртане на Слънцето.

За първи знак е приет Овенът, който започва от точката на пролетното равноденствие – 21.03. Останалите знаци Тел e ц, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби следват посока, обърната на часовниковата стрелка.

Зодиакалният кръг притежава елементи и качества. Елементите са огън, въздух, земя и вода и дават представа за общите качества.

Огънят – активност, екзалтираност, пламенност. Нуждае се от презареждане, защото гори много енергии.

Въздух – общителност, лесна възбудимост, духовитост. Нуждае се от много пространство.

Земя – практичност, стабилност, ако не изпадне в кризи. Нуждае се от време.

Вода – въображение, емоции, свежест, но бързо се изчерпва. Добре е да контролира чувствата си.

Качествата са кардинални, неподвижни и подвижни и описват поведението.

Кардинален – стремеж да предвиди нещата. Възползва се от всеки удобен случай и не отлага.

Неподвижен – съгражда с твърдост и постоянство. Жизнеутвърждаващ и никога не се отказва.

Подвижен – многостранност и гъвкавост в зависимост от ситуацията, активност, обича разнообразието. Всеки знак е свързан с един елемент и едно качество.

Зодиакалните знаци се влияят от една или повече планети. И така Овен – от Марс, Телец – от Венера, Близнаци – от Меркурий, Рак – от Луна, Лъв – от Слънцето, Дева – от Меркурий, Везни – от Венера, Скорпион – от Марс, Плутон, Стрелец – от Юпитер, Козирог – от Сатурн, Водолей – от Сатурн и Уран, Риби – от Юпитер. И Нептун.

Всяка от 10-те планети определя различни страни на вашата личност.

Като рождена карта се обозначава разположението на Слънцето, Луната, акцендента /това, което изгрява от изток, когато се родите/, както и разположението на домовете.

Все пак не забравяйте, че вие носите по-малко и от всеки знак в себе си. Остава и някакъв процент и на свободната ви воля.

 


Спиралата и нейните тайни

Д-р Валерия Евтимова

В света на знайното и незнайното от Природата откриваме спиралата като основен принцип от нейните закони, защото я виждаме навсякъде: спиралата върху раковините, спираловидните клонки на бръшляна и на други увивни растения по огради и парапети, самите цветя се разтварят като спирала, листата също се навиват като спирала също като по чудо преди да се разтворят, растенията, тревата и цветята представляват спирала, преди буквално да пробият твърдата почва и дочули повика на пролетта, да покълнат. В силите ин-ян и в хексаграмите на И цзин наблюдаваме спираловидно движение.

Лайнъс Полинг, носител на нобелова награда за откриването на вълшебните действия на витамин С, ни известява също и за поляризираните молекули. Установява, че в строежа им се забелязва спирала и че съединени, те образуват нещо като винтообразна хлабава пружина, наподобяваща вита стълба, всяко стъпало на която е с различен цвят. Тези молекулни съединения на материята са асиметрични като чифт ръкавици или обувки, притежаващи 2 форми, които са огледален образ на другата. Всички спирали от живата материя са „намотани” в една и съща посока – макар че ще функционират по абсолютно същия начин, ако са „намотани” в обратната посока. Това е важно за обновяване на клетките.

Друг носител на Нобелова награда пък заяви, че „всички ние сме изградени от тирбушони за хора, боравещи с дясната ръка”.

Спиралата се наблюдава и в много органи на човешкото тяло и не една или две от неговите функции се проявяват пак чрез спираловидно движение. Рамената и тазобедрената кост са спираловидни, потните жлези също. Спирала има и при деленето на клетката и т.н. Рогата на Овена, както всички рога са спираловидни. Изглежда всички същества на Земята, като се започне от амебата и се стигне до човека са подчинени на невидимия подтик да се движат по спирала. Тя се наблюдава дори в изчисляваните логаритми от астрономите и математиците, но те надали проумяват значението й така както знаят за него езотеричните астролози.

Спиралата сякаш притежава някаква мистериозна, неуловима сила. Огънете ли медна тел на спирала, тя като с вълшебна пръчка придобива свойства каквито преди не е имала. Използвана в механиката, спиралата пробива дърво и желязо, а в електротехниката я употребяват за преобразуване на радиовълните в електроимпулси. Спиралата е една фигура, която превръща и лошата енергия в разбита фина, вече стимулираща енергия т.е. станало е енергийно превръщане…има развитие на енергията към по-съвършено ниво. Ето защо в природата тя се среща толкова често в живите форми – чрез нея организмите се предпазват от негативни енергии, естествено се очистват.

Пречупете и линейното си мислене в обемна многопосочност, осигуряваща ви пластика, обективност и спираловидност. Къде се крие тайната на хармонията на живота? Само в единството на съчетаване на спираловидност в конструкцията на живото със спираловидността на мисленето и духовността. Съществува една елегантна формула за освежаване и подмладяване на телата. Животът на човечеството и в частност на отделния човек е представен като спирала, която е с повече навивки ако сте на повече години. Ако обърнете назад обаче хода на спиралата като намалите няколко навивки т.е. години и от вашата възраст постепенно ще навлезете в желаните ви години. Нарисувайте най-напред този процес, после го възпроизвеждайте чрез зрителната си памет месеци наред като си поръчвате желаната възраст и накрая ще бъдете възнаградени. Животът започва с една радостна изненада, защо и неговото подмладяване да не е така?